...

Een dag naar Saarburg; wat te doen?

Saarburg, een klein stadje aan de Saar gelegen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Ondanks dat het een geen grote stad is, heeft het je voldoende te bieden. Heb je toevallig een weekend Duitsland op de planning en ben je dicht in de buurt van Saarburg? Dan is het een aanrader om hier een dag naar toe te gaan. Voor ieder is er wat wils. Zo kun je heerlijk genieten op een van de leuke terrasjes, genieten van het uitzicht, actief doen op de rodelbaan of boetiekjes bekijken. In dit artikel nemen we je mee in onze dag naar Saarburg en laten we je zien of het een bezoekje waard is. Benieuwd naar deze mooie stad? Lees dan vooral verder!

Het sfeervolle centrum van Saarburg

Wanneer je door het centrum van Saarburg loopt, zie je overal wel een mooi fotoplekje. Het centrum kenmerkt zich aan een aantal dingen. Allereerst zijn dat de kleurrijke gebouwen. Roze, blauw, geel en paars, je ziet het allemaal voorbij komen. Dit zorgt gelijk voor een vrolijke en aantrekkelijke uitstraling. Een ander belangrijk kenmerk is het riviertje (Leukbach) wat dwars door het centrum stroomt. Aan beide kanten van het riviertje zitten diverse terrasjes waar je heerlijk kunt eten en drinken met leuk uitzicht. Daarnaast zie je in de zomer de rand van de terrassen versierd met allerlei kleurrijke bloemen. Als je dan van een afstand kijkt, ziet het er prachtig uit. Alleen al voor het uitzicht zou je er een drankje gaan doen.

Goed om te weten is dat het centrum niet mega groot is. Je kunt dan ook gemakkelijk het gehele centrum wandelend verkennen. Vergeet niet op verschillende plekken te stoppen om een mooie vakantiefoto te maken, want deze plek is erg mooi.

Er zijn ook diverse (souvenir)winkeltjes te vinden in het centrum van Saarburg. Zelf kwamen wij hier niet om te shoppen dus we zijn eigenlijk bij geen enkel winkeltje naar binnen gegaan. Wel is het leuk om te weten dat de mogelijkheid er is. Het zijn voornamelijk echt boetiekjes in plaats van grote modeketens.

Uitzichtpunt
Gekleurde gebouwen
Centrum Saarburg

De waterval

Zodra je op internet kijkt naar bezienswaardigheden in Saarburg, kom je overal de welbekende waterval tegen. Niet zo zeer omdat het een mega grote of spectaculaire waterval is, maar wel omdat hij midden in het centrum gevestigd zit. Best apart! Je hebt verschillende uitkijkpunten waarbij de waterval in combinatie met het centrum mooi zichtbaar is. Zelf houden wij altijd erg van natuur, watervallen, rotsen etc. Daarom was dit een prachtig plekje om even te genieten van het uitzicht. Houden jullie hier ook zo van?

Waterval
Centrum Saarburg

De burcht van Saarburg

De burcht in Saarburg is een van de oudste, hooggelegen burchten van Duitsland. Hij werd al gebouwd in de 10e eeuw en in de 16e eeuw is de burcht afgebrand waardoor het is veranderd in een ruïne. Je kunt gratis wandelen naar de ruïne en zelfs de toren beklimmen.

Je kunt de burcht in principe op twee manieren bereiken. Manier één is via een hele steile weg naar boven. Manier twee is vanuit het centrum via een route binnendoor. Je komt er alsnog langs steile trappen, maar het is volgens mij wel een stukje fijner lopen. Zelf liepen wij binnendoor en zagen pas op de burcht zelf dat er ook nog een ander heel steil pad was. Dit steile pad hebben wij wel naar beneden genomen, omdat we op die manier sneller bij de kabelbaan waren.

Zelf vond ik de weg er naar toe al indrukwekkend. Je hebt stap voor stap beter uitzicht en je ziet het gesteente van vroeger. Wederom een mooi plekje om wat foto’s te nemen.

Trappen bij burcht
Burcht Saarburg
Burcht Saarburg

Het uitzicht vanuit de Burcht

Zoals gezegd, heb je een mooi uitzicht vanaf de burcht. Dit begint al gedurende de weg er naar toe en wordt daarna steeds mooier. Je kunt ervoor kiezen om op de burcht zelf wat rond te lopen en te kijken, maar je kunt ook nog een stapje hoger; in de toren. Je bereikt de top van de toren door best een aantal traptreden te beklimmen. Het is er niet heel groot, dus mensen met extreme claustrofobie kunnen hier beter niet ingaan. Zodra je boven staat, heb je een nóg beter uitzicht over de stad. Wel is het erg hoog, dus ook mensen met hoogtevrees kunnen beter beneden blijven staan.

Blijf je liever beneden staan? Niet getreurd, ook daar is het mooi. Je kunt er best een stuk lopen om het uitzicht van verschillende kanten te bekijken. Ook staan er wat bankjes zodat je even kunt uitrusten mocht je dit nodig hebben. Daarnaast is het handig om te weten dat er toiletten aanwezig zijn, heel fijn! Mocht je de burcht willen bezoeken in de zomer, dan zou ik zeker adviseren om even een flesje drinken mee te nemen.

Uitzichtpunt burcht
Uitzicht vanaf de burcht
Uitzicht burcht Saarburg
Uitzicht vanaf de toren
uitzichtpunt
Uitzicht vanaf de brug op de burcht

Turm Belvedere

Een andere bezienswaardigheid van Saarburg is Turm Belvedere. Ik moet zeggen dat ik hem vrij weinig voorbij heb zien komen bij andere blogs of internetpagina’s. Erg sonde, want het is zeker een mooie plek om even naar toe te gaan. Van te voren hadden wij nog geen research gedaan en dus kwamen we het eigenlijk ‘per ongeluk’ tegen.

We kwamen het plekje tegen onderweg van het centrum binnendoor naar de burcht. Er was stiekem een klein trapje naar boven, waarbij je in het begin uitkeek op een soort van grasveldje. In het begin dacht ik, dit wordt niks. Totdat we verder liepen en vanaf daar een mooi uitzichtpunt zagen. Zelf vond ik dit uitzicht nog mooier dan op de burcht omdat je echt op het centrum kon kijken. Er zijn voldoende bankjes aanwezig dus het is ook een gemakkelijk punt om even uit te rusten of wat te eten of drinken.

Onderweg naar uitzichtpunt
Uitzichtpunt
Uitzichtpunt Saarburg

Rodelen in Saarburg

Heb je zin om na een stadswandeling nog een activiteit te doen? Goed nieuws! Je kunt namelijk Rodelen in Saarburg. De rodelbaan is gelegen op de Warsberg en je kunt er komen middels een flinke wandeling of middels de kabelbaan. Zelf hadden wij gekozen voor de kabelbaan omdat we al veel hadden gelopen én omdat het nogmaals mooi uitzicht geeft over de stad. Een retourticket voor de kabelbaan voor een volwassenen kost €6.

Zodra je boven bent, zie je verschillende dingen. Zo is er allereerst een Landal vakantiepark aanwezig bovenop de Warsberg. Daarnaast natuurlijk de kabelbaan én nog een restaurant waar je wat kunt eten of drinken. Tip: Zorg dat je cash geld op zak hebt, je kunt bij de kabelbaan namelijk niet pinnen en ook is er geen gelegenheid om bij het restaurant geld te pinnen. Voorkom dus dat je geld hebt betaald voor de kabelbaan, maar niet kunt rodelen. Het rodelen kost €2,50 per persoon.

Helaas zat het terras van het restaurant vol toen wij hier een drankje wilde doen. Houd er dus rekening mee dat het er in de zomervakantie erg druk kan zijn en neem uit voorzorg zelf wat te drinken mee. Dit hadden wij gelukkig ook gedaan. Het is zeker een aanrader om tijdens een dagje Saarburg met de kabelbaan naar boven te gaan én een rondje te rodelen.

Kabelbaan Saarburg
Rodelbaan Saarburg

Saarburg is een stadje wat echt indruk op ons heeft gemaakt. Vooral het kleurrijke centrum in combinatie met mooie uitzichtpunten zorgt ervoor dat wij hier enorm hebben genoten. Het is dan ook zeker een aanrader om een keer naar toe te gaan!

Handtekening Esmee

Meer lezen over Duitsland?

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.