...

De 6 leukste bezienswaardigheden in Trier

Wist je al dat Trier de alleroudste stad van Duitsland is? Wanneer je je rond de Eifel bevind, mag een bezoekje aan Trier zeker niet ontbreken. Trier is een ware trekpleister voor toeristen, en wij begrijpen waarom! Er zijn veel bouwwerken te vinden uit de Romeinse tijd, wat het wellicht voor geschiedenisliefhebbers nóg leuker maakt. Maar niet alleen voor monumenten of indrukwekkende gebouwen kun je hier terecht. Je kunt namelijk ook heel goed winkelen óf terrassen in Trier. Het kent namelijk een erg gezellig en bruisend centrum. Afgelopen zomer zijn wij zelf een dagje naar Trier geweest. Dit was op een zondag, waardoor helaas vrijwel alle winkels waren gesloten. Gezien wij ook niet voor het shoppen kwamen, was dit geen probleem. Een voordeel is wel dat je op zondag op veel plekken gratis kunt parkeren. In dit artikel nemen we je mee naar de volgens onze mening leukste bezienswaardigheden in Trier. Heb je een stedentripje op de planning staan of ben je gewoon benieuwd? Lees dan vooral verder.

1 De Dom van Trier

Op nummer een van bezienswaardigheden in Trier staat voor ons de Dom van Trier. Bijzonder is, dat deze Dom de oudste bisschopkerk van Duitsland is. Vanaf de buitenkant ziet het er al erg indrukwekkend uit, maar wacht maar tot je er binnen bent geweest. Zodra je er binnenstapt, valt het direct op dat er enorm veel sculpturen zijn gebruikt. Een ander aspect wat mijn aandacht trok, waren de marmeren trappen. Je kunt zien dat aan alles is gewerkt met oog voor detail. Ik heb tijdens mijn stedentrip meerdere kathedralen gezien, maar deze was toch wel echt mijn ‘favoriet’. Op ieder stuk waar je keek, was wel weer iets bijzonders te vinden. Houd er dan ook rekening mee dat een bezoekje aan de Dom wat tijd kan kosten, vooral als je alles rustig wilt bekijken. Een bezoek aan de Dom in Trier is overigens gratis en daarbij is het meer dan de moeite waard. De Dom ligt niet ver van het centrum en is dus gemakkelijk te vinden.

De dom trier

2 De Liebfrauenkirche

Direct naast de Dom vind je de ‘Liebfrauenkirche’. Samen vormen deze gebouwen één complex. De lieven vrouwen kerk is niet in een keer gebouwd. Door geldgebrek destijds heeft het wat langer geduurd. In 1260 is de bouw van de kerk geheel afgerond en vervolgens is hij in 2011 gerestaureerd. Wanneer je beide gebouwen vanaf de buitenkant bekijkt, valt op dat ze beide een andere uitstraling hebben.

Zowel van binnen als van buiten is de kerk erg mooi. Verschillende glas in lood vensters en muurschilderingen maken indruk zodra je binnenstapt. Het is een heel ander soort ontwerp dan bij de Dom, maar beide heeft iets aantrekkelijks.

De Dom van Trier en de Liebfrauenkirche zijn samen verbonden door middel van een kloosteringang. Ook dit is een mooie plek om rustig langs te lopen.

Binnenkant Liebfrauenkirche
De kloosteringang
Uitzicht vanuit de kloosteringang

3 De Hauptmarkt

Wanneer we kijken naar de lijst met mooiste stadspleinen van Duitsland, heeft de Hauptmarkt van Trier hier zeker een plekje op. Opvallend zijn alle (winkel)panden, welke voorzien zijn van een leuk, vaak pastelkleurtje. Naast winkelpanden staan er natuurlijk ook andere prachtige karakteristieke huizen en gebouwen. Het is vooral een samenhang van deze gebouwen wat het een prachtige uitstraling geeft.

Daarnaast valt ook de Sint-Gangolfkerk erg op. Deze steekt namelijk mooi net over de gebouwen uit. Hij is van de buitenkant al indrukwekkend om te zien en dus waren wij erg benieuwd naar de binnenkant. Helaas was de poort richting de ingang afgezet, omdat ze met van alles en nog wat bezig waren. Over de binnenkant kan ik dus jammer genoeg niets zeggen.

Een ander kenmerkend aspect van de Hauptmarkt is de fontein welke zich bijna centraal in het midden bevind. Deze fontein komt uit 1595 en is ontworpen door Hans Rupprecht Hoffmann.

4 Het keurvorstelijk paleis

Het keurvorstelijk paleis ligt direct aan de Constantijn Basiliek. Het paleis heeft jarenlang de functie als kazerne gehad en is daarmee dan ook in de tweede wereldoorlog ernstig beschadigd. Tegenwoordig is daar natuurlijk helemaal niets meer van te zien. Het is een fantastisch groot, zalmkleurig paleis waar je als je het mij vraagt uren naar kan blijven staren. Je kunt het paleis zelf niet binnentreden, gezien het wordt gebruikt door de overheid. Wel kun je door de grote tuin wandelen waar je uitzicht hebt op het paleis, een fontein, diverse beelden en bloemperken. Daarnaast zijn er ook voldoende bankjes waardoor je er gemakkelijk even kunt uitrusten. Wij vonden dit een prachtig plekje.

5 De stadspoort Porta Nigra

Nummer 5 van de bezienswaardigheden in Trier is de Porta Nigra oftewel de ‘zwarte poort’. De Porta Nigra is een stadspoort uit de Romeinse tijd en daardoor ook erg indrukwekkend om te zien. In de Romeinse tijd was het een onderdeel van de stadsmuur die om de gehele stad Trier heen stond. De Porta Nigra bestaat uit grote blokken van zandsteen die met ijzeren krammen met elkaar verbonden zijn. Interessant om te weten is dat de naam ‘Porta Nigra’ later pas is ontstaan. Oorspronkelijk is het gebouw namelijk gebouwd van lichtkleurige zandstenen. Als je de Porta Nigra nu ziet, kun je dat bijna niet meer geloven. In de loop der jaren zijn de zandstenen steeds donkerder geworden door vervuiling, waarna de naam ‘Porta Nigra’ is toegevoegd. Het is een echte toeristentrekker dus helaas kregen wij hem niet zonder mensen op de foto haha.

6 De Römerbrücke

Wanneer we kijken naar de bezienswaardigheden in Trier, kan de bekende Römerbrücke natuurlijk niet ontbreken. Het is de oudste brug van Duitsland en het geeft je een mooi uitzicht over de Moezel. In 17 voor Christus is de Römerbrücke van hout gemaakt. Dit hebben ze onderzocht in 1963 aan de hand van de palen. In 45 na christus is de houten brug veranderd naar een stenen brug.

De Römerbrücke maakt samen met de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk deel uit van de werelderfgoed inschrijving Romeinse monumenten.

De Römerbrücke ligt in vergelijking met de andere bezienswaardigheden wel een stukje verder weg. Als je goed ter been bent, is het prima te lopen. Zelf hebben wij er eerst langs gewandeld en zijn we er daarna overheen gereden.

Er zijn natuurlijk nog meer bezienswaardigheden in Trier die je kunt bezoeken. Zo heb je nog het Amfitheater, het Karl Marx huis, de Hochbunker en verschillende Thermen. Zelf vonden wij bovenstaande bezienswaardigheden het meest interessant en daarom hebben we deze verder toegelicht. Er is in ieder geval genoeg te bezoeken!

Mocht je van plan zijn om zelf rond te rijden in Duitsland zoals wij gedaan hebben, lees dan hier eerst tips over; met de auto Duitsland in. Er zijn namelijk wat verschillen qua Nederlandse en Duitse regels 😉

Handtekening Esmee

Misschien ook interessant

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.