...

De top 5 beste waargebeurde films

Het internet staat vol met films over van alles en nog wat. De genres op bijvoorbeeld Netflix of Videoland zijn zo uiteenlopend dat je altijd wel een film naar wens kunt vinden. Persoonlijk ben ik meer van de realityseries en dus kijk ik niet zo heel vaak films. Zo richting de kerstdagen wordt Netflix wat vaker aangeslingerd voor een leuke kerstfilm, maar daarbuiten gebeurd het weinig. Áls ik dan een keer een film kijk (uitgezonderd kerstfilms) gaat het om films die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal. Laatst heb ik een indrukwekkende film uit 2022 gekeken, waarna ik deze graag online wilde delen. Hieruit is het idee ontstaan om te schrijven over een top 5 beste waargebeurde films. Ben je benieuwd? Lees dan lekker mee!

1. The good nurse

De eerste waargebeurde film is een film die ik zelf het meest recent heb gekeken; The good nurse. Het is een film uit september 2022 en dus ook nog niet zo mega oud. De film is erg indrukwekkend en als je beseft dat dit allemaal écht is gebeurt, krijg je er rillingen van over je lichaam.

Waar gaat het over?
Een van de hoofdrollen is Amy Loughren, een zorgzame IC-verpleegkundige én alleenstaande moeder met een hartkwaal. Ze werkt enorm hard om zo geld bij elkaar te krijgen voor een hartoperatie die zij nodig heeft. Ze raakt bevriend met haar nieuwe collega Charles Cullen. Ze brengen veel tijd met elkaar door en hij steunt haar waar nodig, zelfs als het om de zorg van haar kinderen gaat. Nadat Charles in het ziekenhuis is komen te werken, hebben er meerdere sterfgevallen plaatsgevonden. Dit zijn sterfgevallen op zeer een mysterieuze wijze. Na verschillende onderzoeken komen ze er toch achter wat de oorzaak van deze sterfgevallen is geweest, en dat is niet mild… Benieuwd hoe dit verder afloopt? Dan moet je zelf de film gaan kijken!

Eigen mening over de waargebeurde film

Normaal ben ik totaal niet van de ziekenhuis series of films, maar deze was écht aangrijpend. Het is bizar om te beseffen dat iemand hiertoe in staat is. Aan het eind van de film wordt ook verteld dat Charles uiteindelijk heeft gezorgd voor ongeveer 400 sterfgevallen. Dat is natuurlijk enorm triest om te lezen. Mocht je ‘interesse’ hebben in dit soort films, dan is the good nurse zeker een aanrader! Overigens heeft RTL Boulevard een artikel geschreven over het echte verhaal achter de film. Benieuwd hiernaar? Lees dan hier meer over het verhaal achter the good nurse.

De film is te bekijken via: Netflix


2. The Impossible

Als we het over de klassieke waargebeurde films hebben, staat The Impossible toch wel erg hoog in het rijtje. The Impossible is een film uit 2012 en dus is de kans groot dat je hem al kent. Ondanks dat misschien vele hem al kennen, vind ik dat hij een plekje verdient in deze top 5.

Waar gaat het over?
The Impossible speelt het verhaal na wat zich in werkelijkheid in 2004 heeft afgespeeld. Het gaat over een Spaans echtpaar wat tijdens de kerstdagen gezellig op vakantie gaat met het gezin. Zij gaan op vakantie naar Thailand, en genieten enorm van elkaar. Totdat op een dag alles veranderd. Het gezin zit rustig aan het zwembad, en vader speelt met zijn drie zoons. Op een gegeven moment ontstaan er trillingen, vliegen de vogels laag en gebeurd er iets vreselijks. Een verwoestende tsunami bereikt de kust in de ogen van het gezin en vele andere vakantiegangers. In de film volgen ze het gezin gedurende de ramp en erna. Vinden ze elkaar nog terug? Daarvoor zul je zelf de film moeten kijken.

Eigen mening over de waargebeurde film

Eigenlijk kijk films nóóit vaker dan een keer, behalve deze. Ik denk dat ik The Impossible momenteel drie keer heb gezien. De laatste keer is overigens al een tijdje geleden, maar ik vind het een film die indrukwekkend blijft. Het is enorm goed nagespeeld en je wordt meegesleurd in de emoties en gedachtes van de hoofdrolspelers. Heb je deze welbekende film nog niet gezien? Dan is het zeker een aanrader om nog te doen.

De film is te bekijken via: Videoland en Pathé thuis


3. Leeuw

Lion is een film uit 2016 en is gebaseerd op een boek (A long way home). Deze film heeft een welverdiende plek in mijn top 5 beste waargebeurde films.

Waar gaat het over?
Het waargebeurde verhaal van Lion gaat over een Indiase jongentje (Saroo) die met zijn broer me gaat naar een treinstation. Saroo diende hier te blijven wachten op zijn oudere broer, welke een aantal uur ging werken. Saroo stapte een trein in en viel hier in slaap. Toen Saroo wakker werd, besefte hij dat hij in een rijdende trein zat. De trein bracht hem enorm ver weg van zijn woonplaats, en op dit moment waren de wegen van de twee broers officieel gescheiden.

Saroo kwam terecht in een weeshuis en na een tijdje wordt hij geadopteerd door een gezin uit Australië. Hier groeit hij op tot een volwassen jongen en hij heeft het er erg naar zijn zin. Wél blijft hij natuurlijk vragen hebben over zijn verleden, zijn familie en de plek waar hij gewoond heeft. Op een leeftijd van 25 jaar gaat Saroo door middel van Google Maps op onderzoek uit in de hoop zijn eerdere thuis terug te vinden. Zal hij ooit zijn biologische moeder terugvinden?

Eigen mening over de waargebeurde film

Ondanks dat deze film al een aantal jaar te zien is, had ik er zelf nog niet eerder van gehoord. Tot de dag dat een klasgenoot mij erop wees. Ik moet eerlijk zeggen, normaal als ik zie dat een film bijna twee uur duurt, haak ik af. Ik heb daar vaak geen concentratie voor en vind het vaak langdradig. Echter vloog de tijd bij deze film voorbij, omdat je er helemaal in wordt meegenomen. Ik vond het dus geen storende factor dat het een langdurende film was. Ik vind dat ze goed laten zien welke emoties er bij een adoptie kunnen komen kijken. Ook is het gehele verhaal duidelijk te volgen. Het is wat mij betreft een echte aanrader om te kijken.

De film is te bekijken via: Videoland


4. Thirteen lives

Thirteen lives is een verfilming van de reddingsmissie in Thailand, welke plaatsvond in 2018. Wellicht herinner je het jezelf nog, want het was overal op het nieuws zichtbaar. Twaalf leden van een Thais voetbalteam, samen met hun coach, kwamen vast te zitten in in een grot. Hoe de hele reddingsactie is verlopen, zie je in deze indrukwekkende film.

Waar gaat het over?
De film gaat over het waargebeurde verhaal, waarbij twaalf jeugdvoetballers samen met hun coach na een training naar de grotten gaan. Deze grotten zijn een toeristische bezienswaardigheid, en dus hadden ze toen nog niet kunnen weten wat voor drama hun te wachten stond. Het begon hard te regenen, heel hard. De ouders van de kinderen begonnen zich zorgen te maken, omdat ze nog niet thuis waren gekomen. Een grote reddingsactie wordt ingezet met maar liefst duizenden vrijwilligers vanuit 17 verschillende landen. De film is erg gericht op de redding duikers. Je wordt dan ook echt meegenomen in de claustrofobische ruimtes en de stromingen binnen de grot. Een enorm indrukwekkende film waarbij je de realistische kant van de reddingsactie te zien krijgt.

Eigen mening over de waargebeurde film

Het is een film die lang duurt, namelijk 147 minuten. Maar iedere seconde was het kijken waard. Je wordt helemaal meegenomen in het bizarre verhaal. Het is indrukwekkend om te zien hoe er met alle vrijwilligers voor wordt gezorgd dat de redding duikers hun werk kunnen doen. Ook krijg je bij het zien van de beelden van de jongentjes in de grot, een brok in je keel. Het is bizar om te beseffen dat zij hier maar liefst 17 dagen gezeten hebben. Wat mij betreft zou iedereen deze film moeten zien.

De film is te bekijken via: Amazon prime


5. 22 July

Deze film gaat over de verschrikkelijke gebeurtenis die heeft plaatsgevonden op 22 juli 2011 in Noorwegen. Die dag werd het land namelijk opgeschut door een gewelddadige aanslag. Het begon allemaal met een autobom die afging bij een regeringsgebouw. Hier vielen al enkele doden. Enkele uren later, ging het hélemaal mis. Anders Breivik kreeg toegang tot het eiland Utøya. Je zult je misschien afvragen hoe hij hier binnenkwam, dit lukte hem doordat hij een politieagent naspeelde. Op het eiland Utøya was een jongerenkamp bezig, welke politiek geïnspireerd was. Doordat de politieke visie van deze jongeren, en voornamelijk ook hun ouders, totaal het tegenovergestelde was dan de politieke visie van Anders Breivik, zag hij de jongeren als een doelwit. Eenmaal op het eiland aangekomen, begon hij te schieten. Deze actie heeft ongeveer 70 (voornamelijk) jonge mensen het leven gekost, daarbij zijn er ook nog veel gewonden gevallen.

Ná de heftige aanslagen, zoomt de film nog in op de nasleep ervan. Daarbij krijg je ook nog een stukje vanuit de rechtszaal te zien.

Eigen mening over de waargebeurde film

Normaal gesproken ben ik niet zo van het genre ‘thriller‘, maar deze waargebeurde thriller film heeft mij echt geraakt. Ik heb hem helemaal afgekeken vanaf het begin tot het eind, met volle spanning. Ik vind het bizar om na te bedenken dat iemand zo veel leed aan kan richten. Ik vond het dan op sommige momenten ook wel lastig om er naar te kijken. Niet alleen de aanslag, maar vooral ook de nasleep ervan wordt duidelijk meegenomen in de film en dat vind ik belangrijk.

De film is te bekijken via: Netflix

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    • Hoi Marsha, Lion is inderdaad prachtig! Ik zou je aanraden om de rest ook te kijken mocht je tijd hebben. Ik ben benieuwd wat je er van vind 🙂

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.