...

De 4 leukste bordspellen op dit moment

Bordspellen hebben door de corona pandemie een comeback gemaakt. Doordat we samen meer thuis hebben gezeten werden er vaker spelletjes gespeeld. Ook ik ben in de corona tijd veel meer spelletjes gaan spelen. Van bordspellen tot escape room tot simpel een potje dobbelen. Er zijn heel veel verschillende spelletjes, maar er zijn op dit moment 4 bordspellen die je gespeeld moet hebben.

Bordspel 1 | Ticket to Ride Europe

Verloop van het spel

Een van de leukste bordspellen is Ticket to Ride. Met Ticket to Ride Europe reis je het hele Europese continent door! Het spel wordt gespeeld met een kaart van Europa als speelbord. Iedere speler kiest een set treintjes in dezelfde kleur om mee te spelen. Daarnaast krijgt iedereen speler in dezelfde kleur nog stations. Aan het begin van het spel krijgen alle spelers bestemmingskaarten; hierop staat een route. Wanneer je deze route weet aan te leggen krijg je aan het einde van het spel extra punten. Ook krijgt een speler punten wanneer hij zijn treinnetwerk uitbreidt. Verzamel jij de meeste punten tijdens je rit door Europa? Dan ben jij de winnaar van het spel.

Ticket to Ride Europe is een strategisch spel voor 2 tot 5 spelers. Het spel zal ongeveer 60 minuten duren en de aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar oud. Ticket to Ride Europe is een echt familiespel. Het is makkelijk aan te leren en leuk voor jong en oud. Het spel is dus het leukst om te spelen met je familie.

Mijn mening over het spel
Ik vind Ticket to Ride Europe een heel leuk spel. Het is een spel waarbij je moet nadenken en de andere spelers moet proberen voor te zijn. Tijdens het spel heb je telkens het idee dat een andere speler een route zal claimen die jij nodig hebt, dit maakt het spel zo spannend.

Ticket to ride spel
Ticket To Ride Europa

Bordspel 2 | 30 Seconds

Verloop van het spel

Bij 30 Seconds maak je teams van twee personen, deze personen werken samen om zo snel mogelijk aan het eind van het bord te komen. Door de woorden die je medespeler op zijn kaartje heeft en omschrijft te raden, kun je stappen maken. Maar dit moet natuurlijk binnen 30 seconden.

Voor het team een kaartje pakt moeten ze eerst een dobbelsteen gooien. Op de dobbelsteen staan de getalen 0/1/2. De getallen zijn eigenlijk minpunten. Dit betekent als je 1 dobbelt, maar ook maar 1 woord weet te raden, dat het gelijk staat en je op het zelfde vakje blijft staan.

Er wordt een kaartje gepakt door een persoon uit het team, dit kaartje heeft een gele en blauwe kant. Welke kleur je moet hebben hangt af van het vakje waar je op staat. Dan wordt de zandloper omgedraaid en de speler begint met omschrijven van de woorden op het kaartje. Voor het omschrijven van het woord gelden regels, namelijk: de speler mag geen woord gebruiken wat rijmt, je mag geen namen of woorden gebruiken die op het kaartje staan, je mag niet het woord aanwijzen en geen Engelse vertaling gebruiken.

Het aantal stappen wat gezet mag worden hangt af van de geraden woorden en van het gedobbelde getal. Wie als eerst het bij de finish is heeft het spel gewonnen.

Bordspellen: 30 seconds
30 Seconds

30 Seconds is een spel wat kan worden gespeeld met 3 tot 24 spelers, dit komt omdat je de teams zo groot kan maken als je zelf wil. Het spel duurt ongeveer 30-45 minuten. De aanbevolen leeftijd om het spel te spelen is vanaf 12 jaar. Maar niet getreurd, voor kinderen is er ook een 30 Seconds Junior. 30 Seconds is een echt partyspel en is het leukst om te spelen met je vrienden. Wanneer jij en je teamgenoot elkaar kennen is het handig omdat je elkaar dan beter dingen kan uitleggen.

Mijn mening over 30 Seconds

Ik vind het een erg leuk spel om te spelen omdat je op creatieve manier elkaar woorden moet laten raden onder de druk van 30 seconden. Je wil natuurlijk laten zien dat je kennis hoog is, maar ook wil je natuurlijk het spel winnen. Je doet er dus alles aan met je team om als eerste bij de finish te komen.

Bordspel 3 | Keezen

Verloop van het spel

Keezen is een combinatie van ‘Mens erger je niet’ en ‘Pesten’. De bedoeling van het spel is doormiddel van kaarten het speelbord over te komen en al je pionnen zo snel mogelijk op je thuishonken te krijgen. In het begin van het spel staan er nog geen pionnen op het speelveld. De eerste speler begint met delen en geeft iedereen een aantal kaarten. Het aantal kaarten zijn afhankelijk van de hoeveelheid spelers die meedoen, maar we gaan even uit van 4 personen. Je krijgt dan 5 kaarten, de kaarten kunnen worden gebruikt om stappen te zetten over het bord. Daarnaast zijn er nog een aantal speciale kaarten:

  • Met een Aas mag je 1 stap zetten of een pion op het speelveld zetten
  • Met een heer mag je een pion op het speelveld zetten
  • Met een vrouw mag je 12 stappen zetten
  • Met een boer mag je jouw pion met die van iemand anders wisselen
  • Met een 7 mag je de 7 stappen verdelen over 2 van jouw pionnen
  • Met een 4 moet je 4 stappen achteruit doen

De bedoeling van het spel is om zo snel mogelijk al jouw pionnen binnen te hebben. Daarna mag je namelijk degene die schuin tegen over je zit gaan helpen. Tijdens het spel moet je ook je tegenstanders pesten door hen van het bord te spelen. Dit doe je door op precies hetzelfde vakje te komen.

Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 6 personen en duurt ongeveer 45 minuten. De aanbevolen leeftijd om het spel te spelen is 6 jaar en ouder. Het spel is leuk om te spelen met familie maar het is ook een heel leuk spel om te spelen met je vrienden. Vooral omdat het pesten erin terug komt krijg je strijd om elkaar eraf te werken.

Bordspellen: Keezen
Keezen

Mijn mening over Keezen

Ik vind Keezen een leuk spel om te spelen. Er gebeurt genoeg tijdens het spel; je wil zo snel mogelijk binnen zijn met je pionnen maar moet natuurlijk ook rekening houden met het feit dat mensen je eraf kunnen gooien. Wanneer dat gebeurt kun je  weer helemaal opnieuw beginnen. Wanneer je het spel met zijn 6e speelt, gebeurt er net iets meer dan wanneer je met zijn 4e speelt. Het elkaar pesten maakt het spel zo leuk omdat iedereen zit te rekenen bij hoeveel stappen ze iemand kunnen dwarsbomen.

Bordspel 4 | Monopoly

Niet te vergeten is natuurlijk het bordspel Monopoly. Wanneer je een avond wilt vullen is Monopoly een goed spel om te spelen. Monopoly is een spel wat met het hele gezin gespeeld kan worden. Ook zijn er al veel verschillende versies uitgekomen van de Monopoly bordspellen zoals: Monopoly elektronisch bankieren, Monopoly slechte verliezers, Monopoly valsspelers en veel verschillende edities zoals Efteling Monopoly.

Verloop van het spel

Bij Monopoly classic heb je je eigen pion, dobbelstenen, het speelbord, speelgeld, straatkaartjes, hotels en huisjes. Iedere speler krijgt geld van de bank, hiermee kunnen de spelers later in het spel straten kopen en huizen/hotels bouwen. Door te dobbelen wordt bepaald hoeveel stappen de speler mag zetten. Wanneer de speler op een straat komt die nog niet gekocht is, krijgt de speler de mogelijkheid om deze te kopen. Als de speler deze straat gekocht heeft en er land daarna iemand op zijn straat, moet diegene aan de speler betalen die de straat gekocht heeft. Wanneer een speler huizen of hotels op zijn straat bouwt, kost het de andere spelers extra geld wanneer ze op zijn straat komen. Het doel is om niet failliet te gaan, wanneer dat lukt heb je het spel gewonnen!

Monopoly classic is een spel wat ik op jonge leeftijd heb gespeeld, maar het spel staat nu nog bij iedereen in de speelgoedkast. Ik vind Monopoly leuk wanneer het over het ruilen gaat. Je probeert natuurlijk zo sterk mogelijk uit de deal te komen. Wanneer je een goede positie hebt binnen het spel, is het leuk om te zien dat mensen telkens over je straat proberen te springen maar dat vaak mislukt. De combinatie van simpel dobbelen, maar toch ook nadenken over je positie op het bord maak het spel zo leuk voor mij.

Bordspellen: monopoly
Monopoly

Ik heb alle vier deze bordspellen al in de spelletjes kast liggen. Hopelijk heb ik jullie interesse in een spel kunnen vergroten wanneer je het nog niet kende. Wat zijn volgens jullie de leukste bordspellen?


Handtekening Kevin

In dit blogartikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Wanneer jij via zo’n linkje iets besteld, ontvang ik daar een kleine commissie voor. Jij als koper betaald hier niets extra’s voor. Meer weten? Bekijk dan onze disclaimer.

Deel dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.