...

Chimparty, het gezelschapsspel op de PlayStation

De donkere maanden komen er weer aan en wat is nou leuker dan avonden doorbrengen met je familie of vrienden? Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een avondje verschillende bordspellen te spelen. In een eerder geschreven blogartikel benoemen we de vier leukste bordspellen van dit moment. Dit zijn zeker spellen waar je een hele avond mee kunt vullen. Maar wist je dat er online ook heel veel leuke mogelijkheden zijn qua gezelschapsspellen? In dit artikel nemen we je mee naar een van onze favoriete gezelschapsspellen op de PlayStation: Chimparty! Benieuwd wat het spel inhoud en welke mogelijkheden er zijn? Lees dan vooral verder!

Gamen via Playlink

Er zijn verschillende spellen die je met Playlink kunt spellen, maar voor ik meer ga vertellen over een van deze spellen (Chimparty), eerst meer informatie over Playlink. Normaal gesproken speel je spellen op de Playstation met een controller. Playlink maakt het mogelijk om je mobiele telefoon of tablet als controller te gebruiken. Super handig, want die heb je altijd op zak! Zo kan iedereen meedoen en hoeft niemand op zijn/haar beurt te wachten. Hierdoor kun je gezellig een avondje spellen spelen op de bank voor de tv met vrienden, familie of kennissen. De Playlink games kunnen gespeeld worden met een aantal van 4-8 personen. Er zit veel verschil tussen de spellen van Playlink. Zo heb je spellen waarbij je moet samenwerken en bij andere spellen neem je het tegen elkaar op. Probeer iedereen te verslaan met je kennis in Knowledge is Power of werk samen in Frantics om de oplossing te vinden.

Het begin van Chimparty

In Chimparty strijd je tegen maximaal 3 vrienden om te bepalen wie de koning van de apenrots is! Bij Chimparty zijn er 18 minigames die gespeeld kunnen worden in 90 levels. De minigames zijn eenvoudig voor iedereen te spelen, vooral als je eerst een oefenrondje doet. Met maar één knop op je telefoon of tablet (via de gratis Chimparty app) laat jij jouw aap slingeren, wiebelen, draaien en lanceren. Omdat de apen met een knop op je telefoon te besturen zijn, zit er weinig verschil tussen de besturing per minigame. Hierdoor is het voor vrijwel iedereen gemakkelijk te begrijpen. Maar hoe begint het spel?

Zodra je met je telefoon/tablet verbinding hebt gemaakt met je Playstation, kan de voorpret beginnen. Allereerst is het namelijk de bedoeling om een selfie te nemen. Deze selfie zal gedurende het spel zichtbaar zijn en hoort bij jouw aapje. Zo kan iedereen je niet alleen herkennen aan je kleur, maar ook aan je foto. Zodra alle spelers een foto hebben gemaakt, is het de bedoeling om een keuze te maken. De speltypes waar je uit kunt kiezen zijn: een bordspel, solo uitdaging, willekeurige modus óf aangepast spel. Zodra deze keuze is gemaakt, kunnen jullie echt starten met spelen.

Beginscherm chimparty
Verschillende opties

Verschillende speltypes

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende soorten speltypes. Hieronder geef ik een korte toelichting per speltype.

Bordspel: het bordspel is een klein beetje te vergelijken met Mario Party. Je hebt verschillende vakjes die leiden tot het eindpunt; de grote banaan boven op de apenrots. De meeste vakjes zijn gevuld met minigames, maar ook zitten er vakjes tussen met bijvoorbeeld +3 of -3. Maar hoe kun je stappen zetten? Simpelweg door het spelen van minigames. Bij de minigames worden de behaalde punten omgezet in sterren. Zo kun je bijvoorbeeld 1, 2, 3, of 4 punten behalen. Ben jij de winnaar van de minigame? Dan krijg jij een extra ster! Het aantal sterren staan voor het aantal stappen die jij op het bord vooruit mag. Doe dus zeker je best tijdens de minigames! De speler die ná een minigame steeds achteraan het bord staat, mag dobbelen. Zo wordt steeds bepaald welke nieuwe minigame er gespeeld wordt. Naast cijfers kunnen op de dobbelsteen ook andere dingen voorkomen zoals: wisselen, spookje en een ton. Deze zorgen voor nog meer chaos op het bord.

Willekeurige modus: Heb jij geen zin om een heel bord rond te moeten lopen en wil je gewoon spelen zonder poespas? Dan is de willekeurige modus een goede optie. Bij de willekeurige modus speel je 10 minigames tegen je vrienden/familie. Aan het eind van de tien minigames kun je zien wie de meeste punten heeft behaald, en dus heeft gewonnen. Het gaat dus sneller dan het bordspel.

Aangepast spel: Aangezien er diverse soorten minigames zijn, heb je er altijd een paar tussen zitten die je niet zo leuk vind. In dat geval is het handig dat de optie ‘aangepast spel’ er is. Hiermee speel je zonder bord, enkel minigames die jij zelf mag uitkiezen. Zo kun je met je vrienden jullie favoriete games spelen en is plezier gegarandeerd. Je kunt net zoals bij willekeurige modus, per ronde steeds 10 minigames kiezen die je dan achter elkaar speelt. Heb jij één favoriet spel? Dan kun je er ook voor kiezen om deze tien keer achter elkaar te spelen.

Solo uitdaging: Ben je maar alleen en wil je toch Chimparty spelen? Ga dan voor de solo-uitdaging. Hierbij heb je keuze uit drie moeilijkheidsgraden: brons, zilver of goud. Je begint bij brons en kunt zo de andere vrijspelen. De solo-uitdaging werkt bijna hetzelfde als het reguliere bordspel. Zo speel je minigames met verschillende aapjes, deze worden dan bestuurd door de computer in plaats van door vrienden/familie. Op het bord zijn alleen jij én een grote aap zichtbaar. De aap zet steeds enkele stappen en het is de bedoeling dat je hem voor blijft .

Chimparty knop telefoon

Verschillende soorten mingames bij Chimparty

Zoals hierboven vermeld, bestaat Chimparty uit diverse soorten minigames. Sommige minigames zijn iets leuker dan andere, daarom is het fijn dat het er zo veel zijn. Zo heb je altijd een aantal games die je leuk vind. Iedere minigame nauwkeurig uitleggen, is té veel werk. Mocht je nieuwsgierig zijn naar alle games, zou ik simpelweg zeggen; koop het spel! Wel kan ik je toelichten hoe het precies in zijn werk gaat.

Als je een minigame gaat spelen, krijg je altijd eerst een beginscherm. In dit beginscherm staat een korte uitleg van de minigame die je te wachten staat. Je ziet onder andere wat het doel van de game is en op welke manieren je bonussen kunt scoren. Doordat er een beginscherm is, hebben alle spelers de tijd om zich helemaal klaar te maken voor het spelen. In het beginscherm is ook de optie om te oefenen, wat ik eerder hierboven heb uitgelegd. Zijn jullie er allemaal klaar voor? Dan houd je de ‘klaar’ knop ingedrukt op je telefoon!

Verschillende soorten minigames die gespeeld kunnen worden zijn:

  • Apensport
  • Fruitvervolging
  • Klodderboel
  • Paaltje pakken
  • In de roos
  • Wiebelvolley
  • Apenschot
  • Ananasavontuur

Na iedere minigame volgt een puntentelling waarbij je kunt zien hoeveel sterren iedereen behaald heeft.

Fruitvervolging minigame
Beginscherm minigame
chimparty minigame
Minigame voorbeeld
Fruitvervolging chimparty
Puntentelling na iedere minigame

Extra opties

Zoals nu wel duidelijk is, ben je bij dit spel een aapje. Er is een mogelijkheid om de stijl van je aapje aan te passen. Zo kun je hem aankleden met verschillende hoofddeksels, accessoires en schoeisels. In het begin heeft iedereen dezelfde opties en dus dien je nieuwe varianten vrij te spelen. Dit doe je door cadeautjes te openen. Steeds wanneer je een bepaald aantal sterren hebt verdient tijdens minigames, krijg je een cadeautje. Dit cadeautje verschijnt lichtgevend op je telefoon, rechtsboven bij je aapje. Zodra je hierop klikt, krijg je het cadeau in het groot te zien. Tijd om hem te openen! Druk op het cadeau om te zien wat je gekregen hebt. Is het een nieuw paar sneakers, een bril of misschien toch een hoed? Persoonlijk vinden wij het een leuke toevoeging dat je de apen naar eigen hand kunt aankleden.

cadeautje chimparty
Cadeaumelding
cadeautje openen
Tijd om het cadeau te openen
chimparty cadeau
Nieuw accessoire ontvangen

Ben jij al bekend met Chimparty? Laat ons vooral in de comments weten wat jij ervan vind!

Handtekening Kevin

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.