Het is erg belangrijk om je trouwe viervoeter in de zomer wat extra verkoeling te bieden. Tegenwoordig zijn er enorm veel manieren om dit te doen, denk bijvoorbeeld aan koel bandana’s, een zwembad, een koelmat óf een hondenijsje. Het hondenzwembad hebben wij zelf voor Mila al uitgeprobeerd. Benieuwd hoe dat is uitgepakt? Lees dan de eerder geschreven blog over het hondenzwembad van het Kruidvat. Overigens leg ik in dat artikel ook uit waarom het zo belangrijk is om je hond verkoeling te bieden. Neem dus vooral een kijkje.
Dit keer zijn we aan de slag gegaan met het zelf maken van hondenijsjes. Het maken van hondenijsjes is iets wat ik zelf nog nooit eerder heb gedaan, en dus was het helemaal nieuw. Op het internet lees je talloze verschillende manieren om hondenijsjes te maken. Zelf kiezen wij voor de meest simpele manier en Mila is er dolblij mee. Benieuwd wat er belangrijk is bij het maken van een hondenijsje én hoe je ze gemakkelijk zelf maakt? Lees dan verder!



Do’s and don’ts bij het maken van een hondenijsje
Wanneer je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van hondenijsjes, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Verschillende belangrijke punten zijn in het schema hieronder neergezet. Allereerst is het zeer belangrijk om de portie aan te passen aan de grootte van je hond. Kleine hondjes zoals Mila mogen in principe maar één ijsje per dag ter grootte van een ijsklontje. Bij grotere honden mag de portie natuurlijk wat groter zijn. Té veel ijs kan zorgen voor maagproblemen, en dat wil je natuurlijk niet hebben.
Een ander belangrijk punt is dat hondjes hun tanden kunnen afbreken door het bijten op een ijsje. Daarom is het slim om een stokje aan het ijsje vast te maken zodat je zelf in de gaten kunt houden dat de hond het ijsje niet in één keer op eet. Let overigens ook goed op dat de hond het stokje niet in de mond neemt. Bij kleine hondjes zoals Mila gaat dit altijd erg makkelijk.
Zoals je wellicht al weet, kan je tong vast blijven plakken wanneer je direct in contact komt met een bevroren ijsje. Dit is voor honden ook het geval. Zorg daarom altijd dat wanneer je het ijs uit de vriezer haalt, je het even onder de lopende kraan houdt. Op deze manier kun je je hondje veilig zijn ijsje op laten eten.

Verschillende soorten ingrediënten
Het is belangrijk om te weten welke ingrediënten je wel en welke je beter niet kunt gebruiken bij het maken van een hondenijsje. Zoals je waarschijnlijk al wel weet, zijn sommige ingrediënten schadelijk of zelfs dodelijk voor een hond. Wat kun je dan beter niet gebruiken? Als allereerste is dat chocola. Waarschijnlijk weet jij als baasje van een trouwe viervoeter wel dat dit erg schadelijk kan zijn voor een hond. Wil je een gezond ijsje met fruit maken? Houd er dan rekening mee dat je druiven, kersen of avocado links laat liggen. Dit zijn namelijk allemaal fruitsoorten die erg slecht zijn voor een hond.
Maar wat kan dan wel? Het meest eenvoudige is het gebruik van hondenbrokken. Wil je toch liever iets anders? Dan kun je kiezen voor een ijsje met stukjes appel, banaan, leverworst of meloen. Tip: Zorg wel dat alle pitjes uit de meloen zijn verdwenen! Je kunt ook heerlijke ijsjes maken met yoghurt of kwark, echter kan niet iedere hond tegen lactose. Kijk van te voren dus eerst of jouw hondje hier tegen kan voordat je hem zomaar een yoghurt ijsje geeft.
Eigen stappenplan voor een gemakkelijk hondenijsje
Zoals hierboven vernoemd, kun je een hondenijsje maken met veel verschillende soorten ingrediënten. Aangezien wij zelf pas net bezig zijn met hondenijsjes maken, houden wij het voor nu nog simpel. Hieronder zal ik in 4 stappen toelichten hoe wij heerlijke hondenijsjes voor Mila maken.
1. Een ijsblokjesvorm
Zelf vinden wij het handig om gebruik te maken van een ijsblokjesvorm omdat je hier fijne porties mee kunt creëren. Gezien het feit dat Mila een klein Shihtzu hondje is, heeft ze namelijk niet meer nodig dan de grootte van een ijsblokje. En zijn verschillende soorten ijsblokjesvormen. Zo kun je kiezen voor een vorm gemaakt van hard plastic óf van siliconen. Het grote voordeel van een siliconen ijsblokjesvorm is dat het vrijwel niet kapot gaat en dus ook een lange levensduur heeft. Is een ijsklontje voor jouw hond een te kleine portie? Dan kun je kiezen voor ijshouders.
2. De ijsblokjesvorm vullen
Zodra je de ijsblokjesvorm (of ijshouder) bij de hand hebt, is het tijd om hem te vullen. Wij doen dit gemakkelijk door in elk gedeelte van de ijsblokjesvorm een paar brokjes te stoppen. De precieze hoeveelheid maakt niet uit, meestal strooien we er zo’n 4 of 5 brokjes in. Zodra de brokjes evenredig verdeeld zijn, is het tijd om er wat water bij te stoppen. Wil je écht mini ijsjes? Vul dan de vormpjes maar tot de helft. Zelf vullen we de vormpjes altijd helemaal vol met water.
3. Zorg voor een stokje
Bij de do’s and don’ts wordt het gebruik van een stokje al aangegeven. Dit is handig om te controleren of je hond wel echt aan het ijsje likt in plaats van het in een keer op te eten. Wanneer je kiest voor een ijshouder, heb je geen speciaal stokje meer nodig omdat deze er al automatisch bijzit. Wanneer je gebruik maakt van een ijsblokjesvorm, zoals wij doen, moet je wél zelf nog voor een stokje zorgen. Thuis hebben we altijd een soort van grote sateprikkers in huis. Breek deze door de helft en zet ze met het bovenste gedeelte ín het water van de ijsblokjesvorm. Nu is het voorwerk gebeurd en kunnen ze de vriezer in. Een paar uur later kan jouw hondje genieten van een heerlijk ijsje!



Het stappenplan is puur gebaseerd op hoe wij momenteel hondenijsjes maken voor Mila. Er zijn natuurlijk nog veel meer varianten mogelijk. Welke soort hondenijsjes maak jij voor jouw hondje? Het lijkt me leuk om extra inspiratie op te doen dus laat het vooral weten!

In dit blogartikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Wanneer jij via zo’n linkje iets besteld, ontvang ik daar een kleine commissie voor. Jij als koper betaald hier niets extra’s voor. Meer weten? Bekijk dan onze disclaimer.