...

Een weekend weg in Dodenau; wat te doen?

Met 1 mei naar Dodenau, dit is een jaarlijkse familietraditie die de afgelopen twee jaar helaas niet door kon gaan door COVID-19 pandemie. Eindelijk was het weer zo ver, we konden dit jaar naar Dodenau met 1 mei! Dodenau is een dorp in Duitsland in de buurt van Winterberg en hoort bij de gemeente Battenberg. Tijdens ons verblijf was het 1 meifeest maar hebben we ook nog veel meer leuks gedaan. Benieuwd lees dan hier onze ervaring.

1 mei

Jaarlijks wordt er wereldwijd op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd. Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. In de meeste landen van de Europese Unie is 1 mei een officiële feestdag dat betekent een vrije dag. Dit is ook zo in Duitsland (helaas in Nederland niet). Ieder jaar wordt er een optocht gelopen door het dorp met de meiboom. De meiboom zal later op de plek neergezet worden. Ook vind er ieder jaar een 1 mei feest plaats in Dodenau dit maakt het extra leuk om daar in deze periode van het jaar heen te gaan.

Een wandeling in Dodenau – Wildgehege

Wanneer je in Dodenau bent, is het zeker een aanrader om een wandeling te maken naar het Wildgehege. Voornamelijk voor mensen die van de natuur- en dieren houden. Een wandeling naar het Wildgehege is iets wat wij ieder jaar doen en het blijft leuk. Het Wildgehege is een 10 hectare groot wildpark wat heel het jaar door geopend is. In het Wildegehege zitten edelherten, damherten en moeflons. Wanneer je bij het Wildgehege bent aangekomen, kun je op verschillende punten voerbakjes kopen. Hiermee kun je de dieren uit je hand laten eten. Je ziet dat ze gewend zijn aan het feit dat ze vaak gevoederd worden door mensen, daardoor komen ze soms erg dicht in je buurt.

Verder is er nog een speeltuin, een barbecue plek en staan er genoeg zitbankjes/stoelen. Zo kun je tussendoor gezellig even zitten om wat te eten of drinken. Ten opzichte van eerdere jaren was bij het Wildegehege zelf niet veel veranderd, maar helaas op de weg ernaar toe wel.

Dit jaar merkte we namelijk dat er veel bomen waren omgevallen in heel Duitsland dus ook Dodenau. Dit is gekomen door een bepaalde boomkever die ervoor heeft gezorgd dat veel bomen niet meer in gezonde staat waren. Dit in combinatie met hevige regenval en de storm heeft veel bomen doen bezwijken. Het is erg jammer om te zien dat zoveel bomen verloren zijn gegaan, voornamelijk tijdens de wandeling. Hierdoor heeft het niet meer de ‘feeling’ van vroeger. Echter is het ook voor nieuwelingen nog steeds een leuke wandeling.

De oude spoortunnel in Dodenau

Tussen Dodenau en Reddighausen bevindt zich de Dodenauer tunnel. De tunnel is 325 meter lang. Door de tunnel liep vroeger de spoorlijn 2872, dat was de spoorlijn tussen Berleburg en Allendorf. Deze spoorlijn werd geopend tussen 1910 en 1911. In 1981 sloot de spoorlijn al voor al het personenvervoer. Tussen 1981 en 2002 is ook het goederenvervoer afgebouwd. Hierdoor is het stuk spoor in de Dodenauer tunnel niet meer in gebruik en vervangen door een fietspad. De oude spoortunnel is nu een fietstunnel geworden. Dus voor degene die liever fietsen dan wandelen heeft Dodenau ook iets te bieden. Er kan dus een mooie fietsroute gefietst worden die door de Dodenauer tunnel heen loopt.

Landgasthof & Bikerhotel Arnold in Dodenau – Pietje

Ieder jaar dat we naar Dodenau gaan, kiezen we ervoor om te eten bij het Landgasthof & Bikerhotel Arnold. Inmiddels hebben we een goede band gecreëerd met de eigenaar en werknemers én het eten is er super lekker. Wanneer je in Duitsland bent, mogen de schnitzels natuurlijk niet ontbreken. In het Bikerhotel kun je terecht voor diverse schnitzels zoals; de bekende wiener art, een hawaii schnitzel, champignon schnitzel, hollandaise schnitzel, schnitzel met spiegelei en nog veel meer. Het grote voordeel hieraan is dat er voor iedereen wel wat wils is. Maar je kunt niet enkel terecht voor schnitzels, ook voor bijvoorbeeld een heerlijke hamburger.

Zijn jullie al wel eens in Dodenau geweest? We horen graag jullie ervaringen!


Handtekening Kevin
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.