...

Een dag naar de Edersee; Wat te doen?

In ons vorige artikel heb je kunnen lezen dat we met 1 mei naar Dodenau zijn geweest. De laatste dag moesten we om 11.00 uit ons huisje zijn. Het was die dag prachtig weer, dus we vonden het sonde om al naar huis te rijden. Daarom besloten we om de laatste dag naar de Edersee te gaan.

De Edersee is een stuwmeer in de deelstaat Hessen en ligt bij de plaatst Waldeck. Het is een prachtige plek waar genoeg te beleven is. Zo zijn er verschillende mooie fietsroutes, kun je op verschillende plekken duiken, maak je er de mooiste wandelingen én is het een prachtige locatie om leuke foto’s te maken. Vanaf Dodenau is het ongeveer een uurtje rijden, en geloof me; het is het waard!

Benieuwd je nou benieuwd naar onze dag in Waldeck ? Lees dan vooral verder!

Edersee

Eder en Dodenau

Rivier de Eder

De Edersee wordt gevuld door de rivier de Eder. Door het plaatsje Dodenau, waar wij verbleven, stroomt de Eder ook. Steeds wanneer ik hier met familie ben, hoor ik veel verhalen over vroeger. Zo speelde vorige generaties altijd samen in de Eder en hebben ze er vaak dammen gebouwd. Dit is natuurlijk erg leuk om te horen, maar voor ons is het nu niet meer dan een riviertje door Dodenau. Het draagt natuurlijk wel bij aan de omgeving en je kunt er mooie foto’s van maken. Ook denk ik dat het in de warme zomermaanden heerlijk is om er even in af te koelen, al is het maar met je voeten.

Ben je benieuwd naar het dorp Dodenau? Lees dan ons vorige blogartikel over Dodenau.

Stuwdam Edersee

Zoals al eerder beschreven, is de Edersee een stuwmeer. Een stuwmeer ontstaat doordat de rivier wordt onderbroken. De Edersee is een kunstmatig stuwmeer dat ontstaan is na het ingrijpen van mensen door het aanleggen van een stuwdam. Op dit moment zorgt de stuwdam voor het opwekken van duurzame energie. De stuwdam heeft een rijke geschiedenis en werd gebouwd tussen 1908 en 1914. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 werd de stuwdam vernietigd door een bomaanval van de Britten als onderdeel van Operatie Chastise. Hierdoor ontstond er een vloedgolf die tot 30 kilometer stroomafwaarts brulde.

Ook drie dorpen hebben plaats moeten maken voor het aanleggen van het stuwmeer. Wanneer de Edersee droog komt te staan zijn de restanten van de dorpen te zien. De drie dorpen die plaats hebben moeten maken voor het stuwmeer zijn: Asel, Bringhausen en Berich.

Het is indrukwekkend om over de stuwdam heen te lopen. Aan de ene kant staat het water hoog en aan de andere kant kijk je zo de diepte in. Je kunt er ook hele mooie foto’s maken én je kunt wat informatie lezen over de stuwdam. Het is dus zeker een aanrader om naar de Edersee en de stuwdam te gaan.

Wel jammer was dat wij bij een in de buurt gelegen terrasje wat wilde gaan drinken, maar helaas konden we bijna nergens pinnen. Een aanrader; zorg dat je contact geld op zak hebt!

stuwdam laag
Edersee Dam
Edersee

Slot Waldeck

Slot Waldeck is een kasteel aan de oever van de Edersee en ligt op een beboste, rotsachtige heuvel. Wanneer je op de stuwdam staat, kun je het kasteel zien. Het slot is vanuit het stadje via een vrij gemakkelijke weg bereikbaar. Ook wij hebben slot Waldeck bezocht. Vanaf het slot heb je een prachtig uitzicht over de Edersee, alleen hierom is het al een aanrader om het slot te bezoeken. Ook het slot zelf is mooi om te bekijken, zo zie je echt de indeling van vroeger nog terug. Het is een prachtige plek om wat mooie foto’s te maken.

Het kasteel heeft een rijke geschiedenis, zo werd Burcht Waldeck in 1120 voor het eerst in een oorkonde genoemd. Daarna heeft het slot verschillende bestemmingen gekregen. Tegenwoordig wordt slot Waldeck in gebruik genomen als hotel en museum.

Slot Waldeck
Binnenplaats Waldeck

kanon Waldeck

Treetopwalk am Edersee

Eigenlijk wilde we dit jaar ook nog een extra wandeling maken, maar helaas zijn we hier niet aan toe gekomen. Het is een bestemming voor jong en oud. Je maakt een wandeling tussen de boomtoppen en kunt zo genieten van het bos en de natuur eromheen. Dus iedereen die toch in het plaatsje Waldeck of in de buurt is en van een natuurwandeling houdt, zou ik aanraden om te kijken naar deze wandeling.

Zijn jullie al wel eens bij de Edersee geweest? We horen graag jullie ervaringen.


Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.