...

Een trip naar Boedapest; wat te doen?

Op de derde dag in Hongarije (11-07-2022) zijn we een dag naar Boedapest gegaan. Boedapest is de tweede meest bevolkte stad in Centraal-Europa achter Berlijn en staat bekend om de rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden.

Deze grote stad bestaat uit twee delen die door de Donau wordt gesplitst. Aan de ene kant ligt het heuvelachtige gedeelte Boeda en aan de andere kant het vlakke gedeelte Pest. Omdat we maar één dag naar Boedapest op de planning hadden staan, moesten we deze dag zeker veel doen. Benieuwd wat er allemaal te doen is in Boedapest? Lees dan verder en ontdek wat Boedapest jou te bieden heeft.

Uitzicht Boedapest

De bezienswaardigheden in Boeda

In het heuvelachtige gedeelte Boeda zijn we naar twee grote bezienswaardigheden geweest; de Burcht van Boeda en het Visserbastion. Nadat we waren aangekomen in Boeda hebben we de bezienswaardigheden lopend bezocht. Aangezien we nog met ons reisgezelschap moesten samenkomen, hebben we de Zero Kilometer Stone als verzamelpunt gepakt.

Burcht van Boeda

Op de top van de Burchtheuvel in Boeda is de Burcht van Boeda te vinden. Vanuit hier kijk je uit op de rest van de stad. De Burcht van Boeda was vroeger het koningspaleis. De Burcht ligt op een plateau en het gehele complex bestaat uit tientallen historische en architectonische gebouwen. Op het terrein van de Burcht kun je tegenwoordig verschillende museums bezoeken. De Burcht en de gebouwen zijn erg indrukwekkend en mooi om doorheen te lopen. Het uitzicht op de Donau en het andere gedeelte van de stad is vanuit hier indrukwekkend. Als extraatje is er ieder heel uur de ceremoniële wisseling van de wacht voor het Presidentiële Paleis. Deze hebben wij gelukkig ook nog gezien om 17.00 waardoor het geen wissel werd maar een afsluiting van de laatste wacht.

Burcht Boeda
Burcht Boeda
Burcht Boeda

Vissersbastion

Normaal gesproken is een bastion bedoeld ter verdediging van een stad, maar bij het Vissersbastion in Boedapest krijg je niet meteen dat gevoel, en dat gevoel klopt. Het vissersbastion in Boedapest werd gebouwd ter ere van het 1000 jarige jubileum van Hongarije in 1896. Tijdens het bezoek aan het vissersbastion zagen we een combinatie van trappen, torens en bogen rondom een wit plein die samen een sprookjesachtige indruk maakte. Naast dat het Visserbastion erg mooi is, heb je ook een prachtig uitzicht over de stad en de Donau. Een ideale locatie om wat leuke foto’s te maken!

De bezienswaardigheden in Pest

In het vlakke gedeelte Pest zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden. In dit gedeelte hebben wij een fietstour met gids gedaan. Ook hebben wij daarna een aantal bezienswaardigheden te voet nóg een keer bezocht.

Het parlementsgebouw van Boedapest

Het Hongaarse parlementsgebouw is erg indrukwekkend vanaf de buitenkant. Het feit dat het parlementsgebouw er indrukwekkend uit ziet én aan de Donau ligt, zorgt voor een mooi totaal plaatje. Het parlementsgebouw van Boedapest is het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld. Het parlementsgebouw wordt omringt door verschillende belangrijke gebouwen en herdenk plaatsen. Tegenover het parlementsgebouw staan twee belangrijke gebouwen: Ministerie van justitie en de andere is het Ministerie van Landbouw. Het gebouw wat gebruikt werd door het ministerie van justitiestaat op dit moment leeg.

Parlementsgebouw Boedapest
Ministerie van justitie Boedapest

De Szent István Bazilika

Szent István Bazilika

De Szent István Bazilika is de grootste kerk van Boedapest en heeft een 96 meter hoge koepel. De kerk is vernoemd naar de eerste christelijke vorst van het land, koning Stephan. Hij werd na zijn dood heilig verklaard en zijn rechterhand wordt gemummificeerd in de kerk bewaard. Zijn hand wordt elk jaar op 20 augustus meegedragen buiten de kerk. Onder dit gebouw hadden wij onze auto geparkeerd. Toen we uit de parkeergarage stapte, kwamen we op het plein en zagen we meteen dit gebouw. Dit was een goede start van onze dag in Boedapest. Het gebouw was erg mooi en indrukwekkend om te zien.

De geschiedenis van het gebouw was erg interessant. De 96 meter hoge koepel is namelijk net ze hoog als het hoogste puntje van het parlementsgebouw. Hiermee wilde ze vroeger namelijk aangeven dat de kerk gelijk aan het parlement stond.

Heldenplein

Ook het Heldenplein werd gebouwd ter ere van het jubileum van de duizendste verjaardag van Hongarije. Op het plein is het Millenniummonument te vinden. Het grote plein is omringd door museums en kunsthallen. Achter het Heldenplein vind je het stadspark.

Het plein was erg groot en werd gebruikt als een soort rotonde, ook lag er een lange rechte weg richting het plein. Hierdoor krijg ik bij het plein een soort Arc de Triomphe (in Parijs) gevoel. Het plein in Boedapest is alleen wat groter en heeft het Milleniummonument. Bij ons was het helaas op sommige momenten wat bewolkt, waardoor de foto nét iets minder mooi is geworden.

Heldenplein Boedapest

Manieren om door Boedapest te bewegen

Omdat Boedapest een grote stad is en de bezienswaardigheden soms wat verder uit elkaar liggen is het niet handig om de stad te voet te verkennen. Ook is er niet bij iedere bezienswaardigheid de mogelijkheid om te parkeren, dus is het ook niet handig om alles te willen verkennen met de auto. Hieronder lees je welke opties het meest voor de hand liggend zijn en waar wij ervaring mee hebben.

Met de Hop-on / Hop-off bus door Boedapest

Een handig manier om in een korte tijd de vele bezienswaardigheden van de stad te verkennen, is de Hop on Hop Off bus. Je kunt een ticket kopen waarmee je kan instappen bij de hop on hop off bussen. Deze bussen rijden via verschillende routes langs de bezienswaardigheden en je kan uitstappen wanneer je te voet verder wil. Dit is natuurlijk wel een prijzigere optie dan het openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in Boedapest

In Boedapest rijden veel bussen, trams en metro’s. Dit is een handige manier om jezelf door te stad te verplaatsen. Het openbaar vervoer in Boedapest is goed geregeld. Sterker nog, het is een van de meest ontwikkelde OV-systemen in Europa. Het ticketsysteem maakt daar ook onderdeel vanuit, zo zijn er veel verschillende soorten tickets. Wij hadden voor 3300 HUF een 24 hour group travelcard gekocht waarmee we met maximaal 5 personen 24 uur lang gebruik konden maken van alle soorten openbaar vervoer. Een erg goedkope optie!

Met de fiets door Boedapest

Het is mogelijk om ergens een fiets te huren voor een bepaalde tijd waarmee je zelf de stad kan gaan bezichtigen. Het is ook mogelijk om vooraf online een fietstour met een gids te reserveren, in dat geval fiets je in 2.5 uur het vlakke gedeelte Pest door en krijg je uitleg bij de verschillende bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens de tour. Prijzen kunnen hier per verhuur verschillen.

Er zijn natuurlijk veel meer bezienswaardigheden in Boedapest maar dit zijn de ‘grotere’ bezienswaardigheden die wij tijdens ons bezoek aan Boedapest bezichtigt hebben. Ben jij wel eens naar Boedapest geweest en is er nog een bezienswaardigheid die wij ‘écht moeten toevoegen aan dit lijstje? Laat het ons vooral weten!

Handtekening Kevin
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.