...

Een dagje naar het schiereiland Tihany

Op zondag 10 juli zijn we naar het schiereiland Tihany gegaan. Wanneer je zoekt op Google naar bezienswaardigheden/ mooie plekken van Hongarije, komt onder andere dit eiland naar boven. De foto’s zagen er in ieder geval al goed uit. Zo zagen we op Google een grote witte abdijkerk, het mooie uitzichtpunt en een levendig centrum. Dit had ons erg enthousiast gemaakt en dus vertrokken we om 10.30 richting het schiereiland. Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten in Tihany en wat wij er zelf van vonden? Lees dan vooral verder.

De weg naar Tihany

Zoals in ons vorige artikel vermeld, zitten wij in het plekje ‘ Balatonmáriafürdő’. Vanuit ons huisje konden we op twee manieren naar het schiereiland Tihany rijden. Manier een was bovenlangs het Balatonmeer en manier twee was onderlangs het Balatonmeer met de pond. Qua tijd scheelde het niet veel met elkaar, en dus besloten wij op de heenweg om onderlangs met de pond te gaan. De straat richting de pond toe is vrij druk gezien er natuurlijk meerdere auto’s graag heen willen. Ik denk dat wij hier ongeveer 20 minuten over hebben gedaan. Wel varen er 4 ponden, dus het gaat nog redelijk vlot. Een paar meter voor de opstapplaats kun je vanuit je auto een kaartje kopen bij de ‘balie’. Dit kan alleen voor een enkele reis.
TIP: Mocht je kinderen hebben (ouder dan 14) zeg dan dat er ‘students’ mee reizen. Op deze manier hebben wij zelf een leuke korting verkregen.

Er zijn verschillende plekken op Tihany waar je je auto kunt parkeren. We zijn eerst naar een echte parkeerplaats gereden, echter merkte we dat het enorm druk was dus zijn we doorgereden. Uiteindelijk kwamen we uit bij een woonwijk waar je vrijwel in iedere straat (vaak wel betaald) kon parkeren. Hier hebben we hem dan ook neergezet.

veerboot tihany

De abdijkerk

Wanneer je naar bezienswaardigheden in Tihany zoekt op Google, komt de abdijkerk direct bovenaan te staan. De benedictijner abdij werd in 1055 opgericht. Op dit moment is het een 18-eeuwse kerk die je van binnen kunt bezichtigen en het heeft een museum. Daarnaast ligt er een 11e-eeuwse Hongaarse koning begraven. Op de foto’s zag het er van de buitenkant al prachtig uit, dus zelf gingen we er met goede moed naar toe. Helaas stond de abdijkerk op zondag 10 juli in de stijgers met doeken erom heen. Dit was een flinke domper, we hebben er dus ook geen mooie foto’s van kunnen maken. Ik denk dat wanneer het niet in de stijgers gaat, het een prachtige kerk is en dus zeker de moeite waard. Daarnaast staat de abdijkerk centraal gelegen in het centrum dus het is ook gemakkelijk om vanuit daar de rest te bekijken.

Uitzicht over het Balatonmeer

uitzichtpunt tihany

Wanneer je een klein stukje verder naar achteren loopt vanaf de abdijkerk, kom je op een prachtig uitzichtpunt over het Balatonmeer. Het kenmerkt zich aan de lange muur waar je een mooi stuk kunt lopen, genieten van het prachtige uitzicht of leuke foto’s kunt maken. Ondanks dat wij nog niet helemaal in het hoogseizoen zaten, was het hier al redelijk druk. Tihany staat overigens ook bekend als een erg toeristisch plekje. Mocht je hier niet zo van houden, kun je hier misschien beter niet naar toe gaan.

Heb je in tussen tijd honger of dorst gekregen? Volg dan het pad langs de muur waarbij je zult uitkomen bij een restaurant. Ook vanuit dit restaurant kun je genieten van het prachtige uitzicht. Ik durf niets te zeggen over de prijzen van dit restaurant gezien we er enkel voorbij zijn gelopen. Verder in het centrum zelf heb je in ieder geval ook voldoende eet-en drinkgelegenheden.

Het centrum van Tihany

Zoals eerder vermeld, ligt de abdijkerk vrij centraal. Daardoor kun je gemakkelijk een leuk rondje door het centrum lopen. Het is een leuk maar simpel stadje met voornamelijk veel souvenirwinkeltjes. Mocht je dus op zoek zijn naar een souvenir of gewoon een leuk hebbedingetje, dan is het een aanrader om hier een kijkje te nemen. Daarnaast zijn er verschillende restaurantjes. Zelf hebben wij niet bij een restaurantje gezeten, maar sommige zagen er van de buitenkant wel erg mooi uit!

Centrum Tihany
Restaurant Tihany
Souvenir Tihany

Een mooi uitzichtpunt op Tihany; Kiserdő Summit.

Op de terugweg naar de auto, in de straat waar we geparkeerd stonden, kwamen we een bordje met ‘Kisserdő Summit – 300m’ tegen. We waren erg benieuwd wat het zou zijn, gezien we hier niets over hadden gevonden op het internet. Aangezien het maar als 300m stond aangegeven, zijn we er zeker naar toe gelopen. De weg er naar toe was goed te doen. Echter hadden we wel een korte broek aan en was het vrij hoog gras, dit was niet optimaal. Daarbij is het goed om te weten dat er geen verhard pad ligt. Op sommige stukken loop je dus op zand in combinatie met hoog gras en op sommige stukken moet je over relatief kleine stukken rots lopen. Mocht je echt slecht ter been zijn, zou ik het pad afraden. Voor de rest is het zeker de moeite waard.

In het begin dacht ik nog ‘Waar loop ik toch naar toe, zal het wel de moeite waard zijn?’ maar toen we er waren, was ik meer dan blij dat we het hadden gedaan. Op het uitzichtpunt stond een rots waar je eventueel op kunt zitten of bij kunt staan voor mooie foto’s. Het uitkijkpunt geeft je uitzicht over een stuk van Tihany en het Balatonmeer. Een mooi plekje om wat leuke foto’s te maken.

uitzichtpunt Kiserdo Summit

Dit waren alle bezienswaardigheden die wij hebben gezien van Tihany. Er zijn er natuurlijk meerdere, dus altijd het advies om van te voren even research te doen zodat je weet wat je wilt gaan bezoeken. Wij hebben er in ieder geval een erg leuke middag gehad. Ben jij al wel eens op Tihany geweest? Laat het ons vooral weten!
De komende dagen komen er zeker meer artikelen over onze vakantie in Hongarije. Ben je hierin geïnteresseerd? Lees dan hier alle artikelen over Hongarije 2022.

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.