...

7x wat te doen in Ohrid en omgeving

Een vakantie naar Macedonië in het vooruitzicht, of ben je nog aan het oriënteren of het überhaupt de moeite waard is? Dan ben je hier aan het juiste adres. Na het lezen van dit artikel zullen je twijfels weg zijn gevallen en kun je niet wachten op die heerlijke vakantie naar Ohrid. Sinds een tijdje is Macedonië een populaire vakantiebestemming geworden, en wij begrijpen waarom! Het is een prachtig land waar je veel kunt doen, maar je kunt er ook terecht voor een chill-vakantie. Om het gemakkelijk te maken, heb ik een lijstje voor je gemaakt met de leukste 7x wat te doen in Ohrid. Lees je mee?

1. St John Kaneo

Een bezienswaardigheid in Ohrid waar je niet omheen kunt, is de St John kerk in Kaneo. Het is een orthodoxe kerk en wat hem bijzonder maakt is zijn magische locatie. Je komt hem namelijk tegen op een klif waarbij je uitzicht hebt op het meer van Ohrid en de stad zelf. De weg naar de kerk toe vanuit Ohrid centrum is al heel mooi. Je komt langs smalle steegjes en leuke kleine strandjes. De precieze bouwdatum van de kerk is onbekend, maar documenten suggereren dat het vóór 1447 werd gebouwd.

2. Het (oude) centrum

Het is wat voor de hand liggend, maar zeker net zo belangrijk om te benoemen; het centrum van Ohrid. Er is genoeg te beleven en te zien. Wandel door de smalle straatjes langs mooie gebouwen en huisjes versiert met bloemen. Genieten van mooi uitzicht? Wandel dan via de helling richting het oude centrum en neem af en toe een stop. Vermaak jij je liever in het modernere gedeelte? Er is een doorgaande winkelstraat waar je terecht kunt voor souvenirtjes, kleding, schoenen, parfum en meer. Doe dit ook eens een keer in de avond, erg gezellig met alle verlichting.

Tip: Naast dat je lekker kunt eten in het centrum van Ohrid, kun je er ook erg goed ijs eten. Onze favoriete plekje kom je vooraan het centrum al tegen: Letnica. Je kunt er schepijs uit de hand meenemen, maar je kunt er ook even rustig zitten en genieten van een coupe ijs.

3. Labino beach

Dat Ohrid veel mooie plekjes heeft aan het meer is bekend, maar hoe weet je waar je naar toe moet? Een van onze aanraders is Labino beach. Internet omschrijft het al een idyllisch plekje waar het waarschijnlijk erg rustig is. Dat laatste kan ik ontkrachten. Het toenemen van het toerisme zorgt ervoor dat ook steeds meer mensen bekend worden met het strandje. Echter was het bij ons niet storend druk. Iets wat niet kan ontbreken tijdens je bezoek aan Labino beach zijn waterschoenen. Het is geen zandstrand, er liggen veel grote keien. Hierdoor is het water wel prachtig helder. Het is een mooie plek om een middag lekker te zwemmen of te picknicken.

Je loopt gemakkelijk naar Labino beach vanuit de St John kerk (nummer 1). Zo kun je deze twee bezienswaardigheden combineren 😉

4. St. Naum

Een must see wanneer je in Macedonië bent is St. Naum. Je kunt hier naar toe met de auto, maar ook via het Ohrid meer. Zelf kozen wij voor dat laatste, een dagexcursie naar St. Naum en Bay of Bones.

Wat is er te doen/zien bij St. Naum? Allereerst het welbekende klooster van Sveti Naum dat is opgericht in 905 door St Naum. Hij ligt begraven in het klooster en volgens de lokale bevolking kun je zijn hart horen kloppen wanneer je je oor op zijn graf legt. Ook staat het klooster bekend om de vele pauwen die er omheen lopen. Het is zeker de moeite om hier even rond te lopen, een kaarsje aan te steken en naar binnen te gaan.

Naast het klooster, zijn ook de bronnen een prachtige bezienswaardigheid. Je kunt ze bewonderen middels een roeibootje. Geen paniek, je hoeft niet zelf te roeien ;). Langs de kant liggen enorm veel bootjes. Ze proberen je dan ook stuk voor stuk in hun bootje te praten. Tip: Wij gingen mee met Nikola Pavleski. Een zeer vriendelijke man die goed Engels spreekt. Doet het al heel lang, neemt de tijd voor je én weet leuke fotoplekjes. We zagen soms mensen voorbij roeien alsof ze in een speedboot zaten. Blij waren we dat we voor Nikola hadden gekozen. Mocht je dus interesse hebben in een boottochtje, loop dan vooral even door tot je Nikola tegenkomt (Ja, dit zeggen we echt uit eigen ervaring).

5. Bay of Bones

Bay of Bones is ook wel een museum op het water. Hoe is het ontstaan? Destijds zijn er restanten gevonden van een vroeger dorp. Dit dorp zou er begin van de ijzertijd hebben gelegen. Onderzoek (onder water) wijst uit dat het vroegere dorp op palen heeft gestaan. Het bleek echt een unieke plek te zijn, waardoor is besloten om het na te bouwen. De naam Bay of Bones is ontstaan doordat er tijdens het archeologisch onderzoek veel restanten van dierlijke botten zijn gevonden.

Momenteel kun je voor een paar euro (ongeveer €2) het nagebouwde dorpje bezoeken. Je ziet er verschillende huisjes staan die laten zien hoe ze destijds hebben geleefd. Naast het plateau op het water, is er ook een los museumpje waar je even binnen kunt kijken. Je kunt Bay of Bones bezoeken via het Ohrid meer of gewoon via de weg.

Tip: Vanuit Ohrid centrum worden boottrips aangeboden naar Bay of Bones en Sveti Naum (combinatie van beide). Dit voor ongeveer €15 per persoon. Je vaart dan langs de kust richting Bay of Bones, maakt hier een stop en gaat door naar Sveti Naum voor een lange stop. Deze trip vonden wij zeker een aanrader.

6. Trpejca

Het vissersdorpje Trpejca wordt ook wel het mooiste dorpje van Noord-Macedonië genoemd. Het is een kleinschalig dorpje van enkel een paar straten. Grote hotels, luxe appartementen en een winkelstraat kom je er zeker niet tegen. Nu is het met de jaren wel meer toeristisch geworden, dus het kan er wel druk zijn. Het mooiste punt van het dorp is de trap die je naar het strand brengt. Zodra je op de trap loopt kun je al genieten van een mooi uitzicht op het meer. Je kunt bij Trpejca terecht voor een heerlijk chill dagje. Geniet van het heldere water, mooie uitzicht en lekkere restaurantjes. Verder is er niet heel veel te beleven in het dorp.

Gezien het een echt vissersdorpje is, kun je bij de restaurants aan het meer genieten van verse vis. Mocht je dus een visliefhebber zijn, dan moet je hier zeker een keer gaan eten. Vanaf Ohrid centrum is het ongeveer een halfuurtje met de auto.

7. Vevčani

Vevčani is een erg oud dorpje die grenst aan Albanië. Er zijn veel kloosters, kerken en kapellen te vinden. Toch is één bezienswaardigheid het meest populair. De Vevčani bronnen. Langs deze bronnen (en watervallen) kun je een leuke wandeling maken. Het is geen mega grote wandeltocht, maar gewoon een leuk rondje lopen. De bronnen hebben prachtig helder water en op veel plekken kun je even stoppen voor een foto. Er gaan verschillende excursies naar dit mooie plekje maar je kunt er ook voor kiezen om zelf/met de taxi te gaan. Wij gingen met de taxi en dit was zo’n kleine 40 minuutjes rijden.

Tip: Ga eens lekker eten bij Restoran Vo Izvor. Dit restaurant bevind zich bij de ingang van de bronnen. Hele vriendelijke medewerksters én je kunt er water direct vanuit de bronnen proeven! Zo hebben ze in het restaurant een soort stenen muur waarlangs het water naar beneden loopt. De vriendelijke dame zag ons vol interesse kijken, pakte een karaf en vulde het met het bronwater. Erg leuk!

Dit waren slechts 7 van onze highlights. Er is nog veel meer te zien in het prachtige Macedonië. Ik zou zeggen, boek een vakantie naar Ohrid en ervaar het zelf 😉

Handtekening Esmee

In dit blogartikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Wanneer jij via zo’n linkje iets besteld, ontvang ik daar een kleine commissie voor. Jij als koper betaald hier niets extra’s voorOp deze manier kunnen wij onze blog draaiende houden. Meer weten? Bekijk dan onze disclaimer.

Misschien ook interessant?

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.