...

Wat moet ik meenemen op vakantie naar Macedonië?

Je kent het wel, je hebt een vakantie gepland staan en wilt toch wel tijdig een inpaklijst hebben gemaakt zodat je belangrijke zaken niet vergeet mee te nemen. En nee ik heb het dan niet over standaard zaken zoals kleding, sokken en ondergoed. Mocht je een vakantie naar Macedonië gepland hebben staan, is het verstandig om vooraf even research te doen over wat je nu mee moet nemen. In dit artikel ga ik je een handje helpen! Afgelopen juni zijn wij voor een weekje (veel te kort) naar Ohrid op vakantie geweest. Er zijn een aantal spullen onmisbaar geweest en dit deel ik graag met jullie. Dus, wat moet je meenemen op vakantie naar Macedonië? Je leest het hier 😉

1. Geldig ID/paspoort

Het meest belangrijke is natuurlijk een geldig ID- of paspoort, gezien je anders het land niet in komt. Welke van de twee je hebt, maakt in principe niet uit. Wij vlogen met TUI en kregen vanuit hen een mail dat reizen met ID op eigen risico is. Je zou zogenaamd allemaal formulieren moeten invullen bij aankomst in Macedonië waardoor je vertraging kunt oplopen bij het transfer. Ik kan je zeggen: Er is niks van waar. Je kunt prima met een ID-kaart naar Macedonië reizen zonder formulieren te hoeven invullen.

Het enige wat wij meemaakte was enorm veel drukte op Schiphol bij de paspoortcontrole. De mensen met een paspoort kunnen door de zelfservice, dit ging vrij snel. De mensen met ID moesten handmatig gecontroleerd worden en hier stond een flink lange rij. Dit duurde daarom wel even. In het vervolg zorgen wij dat we beide een paspoort hebben, puur omdat het ook handig is voor verre reizen. Maar goed om te weten is dus dat je met beide het land binnen kunt komen 😉

Kopie van ID/paspoort

Ik heb vernomen dat in sommige hotels ze wel eens je ID of paspoort in willen nemen. Je kunt maar beter zelf een kopie meenemen zodat je deze bij het hotel kan afgeven. Tip: Zorg dat je BSN-nummer is doorgekrast. Ook in geval van verlies is een kopie handig om bij te hebben.

2. Waterschoenen

Ja, heel het internet staat er mee vol. Iedere website raad waterschoenen aan als je naar Macedonië gaat, gezien er vrijwel alleen maar kiezelstranden zijn. Toch hebben wij ons afgelopen vakantie verbaasd. Bijna niemand had waterschoenen aan! We zagen iedereen stuntelen in het water en aan hun gezichten te zien was het niet echt prettig. Ik begrijp er zelf nog steeds niks van waarom wij vrijwel de enige waren met waterschoenen. Één ding kan ik je wel vertellen, wij waren er enorm blij mee. Je glijd niet snel uit, loopt gemakkelijk over de keien heen en hebt geen last van pijnlijke voeten. Twijfel vooral niet en schaf nu nog snel je waterschoenen aan.

3. Zorgverzekeringspas

Eentje die belangrijk is bij alle vakanties, maakt niet uit waarheen, is de zorgpas. Je hoopt het natuurlijk nooit, maar mocht er iets gebeuren op vakantie is het noodzakelijk om je internationale zorgverzekeringspas bij te hebben. Bij mijn verzekering heb ik de zorgpas in een app staan. Mocht dat bij jou ook het geval zijn, vergeet dan niet even de app te downloaden voordat je vertrekt.

4. Kleding voor in de avond

Wat je wellicht ook al eens voorbij hebt horen komen is dat het in Macedonië in de avonduren kan afkoelen. De een kan beter tegen kou dan de ander, maar toch zou ik iedereen adviseren om een truitje, vestje of jas mee te nemen. Het neemt niet mega veel ruimte in en is altijd handig om bij te hebben. Zelf heb ik een aantal avonden wel een jasje aan gehad. Beter niet hoeven te gebruiken dan spijt hebben dat je er geen bij hebt.

5. Waterdicht telefoonhoesje

Niet per se een must, maar wel een aanrader mocht je van wateractiviteiten houden. Met een waterdicht telefoonhoesje kun je mooie onderwaterbeelden maken. Maar naast onderwaterbeelden vind ik het ook een stukje veiligheid. Misschien ga je een bootje varen of kanoën over het Ohrid meer. Dan is het altijd handig om een waterdicht hoesje om te doen, ook al zijn veel telefoons tegenwoordig waterdicht. Wij hebben de hoesjes van EarKings en zijn hier tevreden over.

6. Wandelschoenen

Tip nummer 6 is een paar goede wandelschoenen, of beter gezegd, schoenen waar jij fijn op loopt. Mocht je van plan zijn om te gaan hiken bij een van de drie nationale parken, dan is het wel verstandig om echte bergschoenen aan te doen. Mocht je gewoon veel willen bezoeken, adviseer ik je fijne wandelschoenen aan te doen. Of dat nou een paar nikes zijn of echte Lowa wandelschoenen, het is maar waar jij je fijn bij voelt.

7. Een goede camera

Een echte must als je op vakantie naar Macedonië gaat, is een goede camera. Het land is namelijk prachtig en heeft veel fotowaardige plekjes. Zorg dus zeker dat je een losse camera bij hebt of een telefoon waar je mooie foto’s mee kunt maken.

8. Petje of vissershoedje

Ook deze is van toepassing bij meerdere vakanties. Persoonlijk hebben we gemerkt heel veel baat te hebben gehad bij ons vissershoedje. Wanneer je op vakantie bent naar Noord-Macedonië, zul je waarschijnlijk veel willen bezichtigen. Wandelingen door de zon kunnen hier bijna niet aan ontbreken, ook al probeer je deze soms te vermijden. Vrijwel alles kun je goed insmeren, behalve de hoofdhuid. En geloof me, deze wil je echt niet verbranden ;). Schaf daarom voorafgaand aan je vakantie een petje, vissershoedje of ander hoofddeksel aan. Dit kan online, maar gewoon bij een H&M of Primark. Op die manier kun je toch een stukje rustiger genieten van de wandeling.

Ben jij al wel eens in Macedonië geweest en heb je nog inpaktips die ik vergeten ben? Laat het hieronder in de comments weten!

Handtekening Esmee

In dit artikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Wanneer jij via zo’n linkje iets besteld, ontvang ik daar een kleine commissie voor. Jij als koper merkt hier niets van en betaald hier ook niets extra’s voorOp deze manier kunnen wij onze blog onderhouden. Wil jij hieraan bijdragen? Bestel dan jouw producten via deze link. Meer weten? Bekijk dan onze disclaimer.

Misschien ook interessant?

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.