...

Wat is er te doen in Balatonmáriafürdő?

Onze afgelopen vakantie hebben we zoals al eerder vernoemd, doorgebracht in Balatonmáriafürdő. Dit is een plaats aan het Balatonmeer in Hongarije. Vanuit onze eigen woonplaats is het ongeveer zo’n 13 uur rijden. Gelukkig hebben wij het met een tussenstop met overnachting gedaan. Er zijn al diverse blogartikelen online gekomen over onze uitstapjes op vakantie. Benieuwd naar eerder geschreven artikelen? Lees dan hier alle eerder geschreven Hongarije blogs.

Dit keer vertellen we je meer over Balatonmáriafürdő, het plaatsje waar wij 8 dagen hebben verbleven. We nemen je onder andere mee naar het Balatonmeer, de ijssalon en hebben nog wat souvenirtips! Daarnaast voorzien we je nog van wat leuke vakantiefoto’s. Lees je mee?

Haven Balatonmáriafürdő

De ijssalon: Florida Ice Cream

De ijssalon ‘Florida Ice cream’ was afgelopen vakantie vrijwel onze buurman, enkel een klein souvenirwinkeltje zat er nog tussen. Je kunt dan ook wel bedenken dat we hier regelmatig een ijsje hebben gegeten. Vaak waren we niet de enige en stond bijna heel de straat vol met wachtende mensen. De meeste kochten een ijsje en liepen daarna verder, maar sommige gingen ook op het bijbehorende terras zitten.

Florida Ice cream heeft veel verschillende ijssmaken. Het is goed om te weten dat de smaken per dag kunnen verschillen. Mocht je er dus langs lopen en een lekker smaakje zien, neem hem dan vooral direct mee want het zou kunnen zijn dat hij de volgende dag verdwenen is. Je kunt er terecht voor standaard smaken zoals citroen, aardbei, chocola, stracciatella en hazelnoot. Maar ook zag je soms apartere smaken zoals snicker, cantaloupe meloen, kaneel of mojito.

De prijzen van deze ijssalon durf ik niet zo meer te zeggen, wel weet ik dat we hier heerlijke ijsjes hebben gegeten en het dus zeker de moeite waard is om een keer langs te gaan.

Het balatonmeer in Balatonmáriafürdő

Vanaf ons vakantiehuis liepen we binnen vijf minuten naar het Balatonmeer en de pier. Op dit gedeelte was het openbaar en dus ook gratis. Je merkt dan ook dat er maar een klein gedeelte is om met je handdoek te liggen in plaats van een echte ligweide. Mocht je een hele dag lekker aan het Balatonmeer willen liggen, zou ik je adviseren om naar betaalde plekken te gaan, daar vertel ik je zo meer over. Echter op sommige dagen wilde we gewoon nog een uurtje of twee afkoelen, dan kozen wij ervoor om hierheen te gaan. Je kunt gemakkelijk via een trapje het water in en het blijft erg lang heel ondiep. Hierdoor is het ook fijn om er bijvoorbeeld met kinderen te zwemmen. Daarnaast is de pier een prachtige plek om vooral in de avond langs te lopen. Zelf kan ik altijd erg genieten van het geluid van de zee en de zon die ondergaat.

Balatonmáriafürdő pier
Balatonmáriafürdő

Betaald stuk van het Balatonmeer

Zoals hierboven vermeld, kun je ook kiezen voor een betaald gedeelte. Er zijn verschillende opties wanneer je in Balatonmáriafürdő verblijft, maar wij kozen voor het betaalde stuk van het Balatonmeer op vijftien minuten lopen. Onderweg hier naar toe kom je verschillende winkeltjes tegen waar ze allerlei opblaasdingen hebben. Van een simpel luchtbed tot een hele unicorn. De prijs van een grote unicorn was omgerekend maar 13 euro en dus kon ik het niet laten om hem mee te nemen.

De prijs om bij het strand binnen te komen was ongeveer €2,25 per volwassenen. Er is een restaurantje aanwezig waar je op het terras kunt zitten en heerlijk wat te eten of te drinken kunt bestellen. Mocht je dus geen zin hebben om zelf eten of drinken mee te nemen, weet je dat hier genoeg mogelijkheden zijn. Er is een grote grasligweide aanwezig en er staan ook een aantal bomen. Héél veel plek voor schaduw is er niet als het druk is, dus zorg dat je op tijd bent om een boom te claimen. Ook hier kun je gemakkelijk met een trap het water in. Het is de ideale plek om jezelf op een warme dag te vermaken.

ligweide
strand Balatonmáriafürdő
ligweide

Souvenirwinkels in Balatonmáriafürdő

Ondanks dat Balatonmáriafürdő geen mega grote plaats is, hebben ze meer dan genoeg souvenirwinkels. Deze souvenirwinkels bevinden zich allemaal rondom de rotonde in Balatonmáriafürdő. Dit is eigenlijk ook wel het centrum te noemen. De meeste souvenirwinkels zijn vrij standaard en hebben steeds hetzelfde aanbod. Denk hierbij bijvoorbeeld aan shotglaasjes, magneetjes, mokken, sleutelhangers en kaarten. Dit zijn natuurlijk hele leuke spulletjes om mee naar huis te nemen, maar zelf vind ik het nooit een hele grote meerwaarde hebben. Ik probeer altijd een souvenirtje mee te nemen wat kenmerkend is voor het land. Vaak kom je dan uit op bepaalde drankjes of iets te eten. We wisten onder andere dat de paprika’s en worsten iets kenmerkend waren voor Hongarije en dus gingen we hier naar op zoek.

Wanneer je bij de rotonde in Balatonmáriafürdő bent, kun je richting het spoor lopen. In eerste instantie lijkt het dat er na het spoor niets bijzonders meer is, maar toch kwamen wij er één speciaal winkeltje tegen. Buiten stonden allemaal grote kisten met fruit waardoor het een groente- en fruitwinkel leek. Máár ze hadden nog meer. Wanneer je naar binnenloopt, zie je diverse soorten zakjes met paprikapoeder. De zakjes zelf zien er al mooi uit en daarbij hebben ze nog een schepje/lepeltje toegevoegd, hoe leuk! Op de plank erboven vind je flessen in verschillende vormen gevuld met olie. Ook dit vond ik er erg leuk uitzien om te geven als souvenir. Doordat alles zo leuk was, kwamen we met een volle tas terug thuis. Dus zeker een tip als je op zoek bent naar apartere souvenirtjes!

Hongaarse souvenir

Naast dat Balatonmáriafürdő gelegen is aan het heerlijke Balatonmeer én je er leuke souvenirtjes kunt halen, kun je er ook op verschillende plekken heel lekker eten. Wist je dat we een aparte blog hebben geschreven over de leukste restaurants in Balatonmáriafürdő? Neem vooral een kijkje en tot de volgende!

Handtekening Esmee

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.