...

Wandelroute Waalwijk: Landgoed Plantloon

Een nieuwe, leuke wandelroute die ik weer met jullie ga delen; Landgoed Plantloon. Wellicht heb je in voorgaande artikelen al inspiratie opgedaan op het gebied van wandelroutes. Ik probeer steeds nieuwe plekjes uit te vinden en hierover te schrijven. Ik vind het zelf geweldig om door natuurgebieden te wandelen. Denk bijvoorbeeld aan de Loonse en Drunense Duinen. Landgoed Plantloon is hier onderdeel van, maar er is wel een groot verschil. Het losse stuifzand zul je hier namelijk niet tegenkomen, en dat zorgt ervoor dat het iets gemakkelijker loopt. Wel kom je ook bij Plantloon mooie lanen, bruggetjes- en water tegen. Wederom een prachtige wandelroute in Waalwijk.

Praktische informatie

De wandelroute Waalwijk – Plantloon is erg goed te bereiken. Je kunt parkeren tegenover de Galgenwiel (Burgemeester Smeelelaan 124). Dit is een restaurant waar je heerlijk kunt lunchen voor- of nadat je een wandeling hebt gemaakt. Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je er ook gewoon een drankje doen. Vanaf de parkeerplaats sta je binnen een paar stappen aan het begin van de wandelroute, in het bos.

Er zijn twee wandelroutes mogelijk, maar zelf kozen wij voor de wandelroute van 4,5km. Om deze wandelroute te lopen, dien je de rode pijltjes te volgen.

Loslooproute voor honden

Belangrijk om te vermelden is dat sommige delen van de wandelroute bestaan uit een hondenloslooproute. Je moet dus rekening houden met het feit dat er honden kunnen zijn. Zelf heb ik de wandelroute gelopen met mijn hondje Mila, maar dan wel aan de lijn. Mila kan namelijk niet los, want dan heb ik kans dat ik haar niet meer terugvind haha. Ondanks dat het een honden losloopgebied is, is het er niet enorm druk. In tegen stelling tot de Kaatsheuvelse ijsbaan waar je bijna niet om de honden heen kunt kijken. Ik vind het een fijne- en rustige omgeving. En het feit dat er een keer een loslopende hond komt snuffelen, vind ik niet zo erg. Mocht je tijdens het wandelen geen honden tegen willen komen, dan zou ik je adviseren om een andere route te wandelen waar honden niet welkom zijn.

Honden loslooproute

Wandelroute Waalwijk bosgebied

Simpelweg wandelen over straat is iets waar ik niks om geef. Een omgeving met bomen, bladeren op de grond (in de winter), bruggetjes, vlonders- of water zorgt ervoor dat ik een glimlach op mijn gezicht heb tijdens het wandelen. Het is toch ook veel leuker om de natuur te bewonderen in plaats van uitzicht te hebben op enkel huizen? Sommige mensen zullen me uitlachen, maar ik kan echt gelukkig worden van een wandeling door de bossen. En dat is precies wat Plantloon te bieden heeft.

Aan het begin van de wandelroute kom je al snel een brug tegen, waar je overheen zult moeten om de route te vervolgen. Een lange tijd geleden hadden we hier al een keer gewandeld (nog voordat we de blog hadden). Toen stond het water enorm laag. Dit keer was het wel leuk om te zien dat het water wat hoger stond.

Plantloon wandelen
Plantloon

Zodra je de weg vervolgt, loop je weer op een zandpad. Zoals al eerder vermeld is het geen stuifzand en dus wandel je er gemakkelijk overheen. Het is een mooie omgeving, vooral wanneer het zonnetje lichtelijk schijnt. Je komt er nog een waterplas tegen, en zult verschillende vogels kunnen zien- en horen. Er zitten vrij weinig saaie stukken in deze wandelroute.

Wandelroute Waalwijk Plantloon

Ik ben niet zo goed in inschatten, maar ongeveer net wat vóór de helft van de wandelroute kom je een bankje tegen. Die zie je op de foto met Mila bovenaan het artikel. Hier kun je eventueel even rusten of even wat eten- of drinken. Klaar om de weg te vervolgen? Eerst loop je verder op een zandpad met een wat meer open vlakte. Zo heb je uitzicht op de weilanden die links gelegen zijn. Een stuk verder in de wandelroute kom je echt meer richting de bossen. Hier staan wel ook een paar huizen, maar het is wel echt meer een bosrijke omgeving. Zoals je wellicht kunt zien op de foto, komen daar de bomenlanen ook weer in terug. Erg mooi om te zien altijd!

Wandelroute Waalwijk
Wandelroute Waalwijk

Het einde van wandelroute Waalwijk

Richting het einde van de wandelroute kom je eerst nog langs een waterplas. Persoonlijk vond ik deze wat minder bijzonder dan de eerste. Mede door de lichtinval, maar ook door de omgeving zag het er wat minder mooi uit. Daarnaast wandel je nogmaals langs een bankje. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je onderweg te weinig rust kunt pakken. Nadat je het bankje bent gepasseerd, is het niet mega ver meer. Je volgt nog steeds de rode pijlen richting het einde. Zodra je de brug passeert die je in het begin tegenkwam, weet je dat je niet ver meer bent van de parkeerplaats.

Plantloon Waalwijk
Wandelroute plantloon

Zelf vind ik het een hele leuke route om te lopen. Het is er mooi, en voornamelijk ook wat rustiger. Daarnaast vind ik 4,5km ook een fijne afstand om te lopen. Als ik Mila bij heb stop ik regelmatig om foto’s te maken én loop ik sowieso wat langzamer. Daarom is een route van 4,5km vaak al middag vullend.

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.