Wandelroute in Kaatsheuvel: Het keienspoor

Ben jij ook zo’n fan van wandelen in de bossen? Ga dan vooral verder met lezen van dit artikel! In dit artikel nemen we je mee naar een fantastische wandelroute in Kaatsheuvel, namelijk het keienspoor! Het keienspoor is een wandelroute voor jong en oud. Of je nu met je partner, je hond of je kinderen wilt wandelen. Het keienspoor is voor iedereen aanbevolen. Benieuwd wat het keienspoor precies inhoud en wat voor moois je er tegen komt? Je leest het hier!

De start van het keienspoor

Het keienspoor is een wandelroute in Kaatsheuvel welke oorspronkelijk begint bij de Efteling – het Loonsche Land. Het is van oorsprong dus ook eigenlijk bedoeld voor bezoekers van de Efteling die verblijven bij het Loonsche Land. Momenteel is het zo bekend, dat inwoners van Kaatsheuvel en omstreken hier graag een rondje komen wandelen. Het keienspoor is een route van twee kilometer welke je zelf nog kunt verkleinen, mocht je dit willen. Daardoor is het een leuke route voor jong en oud.

Het heeft natuurlijk niet voor niets de naam ‘Keienspoor’. Het is de bedoeling dat je middels deze wandelroute, 24 keien tegenkomt. Waar de keien precies voor dienen, wordt later in het artikel toegelicht. De begin kei, welke dus te vinden is bij het Loonsche Land, is extra groot. Zo zie je gemakkelijk de start van de route. Benieuwd naar de plattengrond? Deze vind je terug op de website van de Efteling.

Het Loonsche Land
Het Loonsche Land
Begin keienspoor Het Loonsche Land
Officiële start van het keienspoor

Een alternatieve start van het keienspoor

Er zijn natuurlijk veel mensen die niet bij het Loonsche Land verblijven, maar wél het keienspoor willen lopen. Dit is natuurlijk ook mogelijk! In dit geval start je ergens anders, namelijk bij het Efteling Café. Langs deze doorgaande weg kun je je auto parkeren. Wanneer het lekker weer is, zul je vast al veel auto’s zien staan. Gelukkig is er heel veel ruimte en zal het eigenlijk nooit helemaal vol staan. Je steekt vanaf de ‘parkeerplaats’ de weg over, wandelt tussen de twee paaltjes door en slaat na een paar meter af naar links. Hier staat een hek waar je doorheen moet, en vanaf daar kun je de route beginnen.

Tip: Het is goed om te weten dat je vrijwel geen prullenbakken tegenkomt tijdens deze route. Neem dan ook altijd een (plastic) tasje mee waar je eventueel je afval in kunt doen en later weg kunt gooien.

Parkeren keienspoor
Begin keienspoor

Volg de 24 verschillende keien

Zoals hierboven vernoemd, wandel je tijdens deze wandelroute langs 24 verschillende keien. Iedere kei bevat een witte cirkel met daarin een silhouet van een dier. Voorbeelden van dieren die hierbij terugkomen zijn: Een vos, haas en kikker. Benieuwd naar de andere dieren die volgen? Dan zul je het keienspoor zelf moeten bewandelen.

De regel is om steeds links aan te houden van de keien. Dit betekent dus dat iedere kei rechts naast je moet liggen, terwijl je erlangs loopt. Op deze manier is de route gemakkelijk te volgen, handig toch! Sommige keien liggen erg in het zicht en naar sommige keien moet je wat beter zoeken. Dit maakt het vooral een leuke route met kinderen. Daarnaast is het ook een fantastische route om te lopen met je hond (Mila vind deze route ook heel leuk!).

Wandelroute in Kaatsheuvel
Wandelroute in Kaatsheuvel
Wandelroute in Kaatsheuvel

Een prachtige wandelroute in Kaatsheuvel

Kaatsheuvel kent verschillende mooie wandelroutes. Deze zullen in een ander toekomstig artikel aan bod komen. Houd onze blog dus zeker in de gaten! Maar waarom is het keienspoor zo mooi? Simpelweg omdat je van alles tegenkomt. Zo wandel je allereerst tijdens deze wandelroute langs verschillende boomlanen. De eerste boomlaan kom je al tegen wanneer je begint bij de alternatieve start (Dus niet via het Loonsche Land). Het is van zichzelf al een prachtig uitzicht en wanneer de zonnestralen er doorheen schijnen, is het plaatje compleet. Daarnaast denk ik zelf dat het er in de winter ook erg mooi uit zal zien.

Wandelroute in Kaatsheuvel
Wandelroute in Kaatsheuvel

De heide

Wat ik zelf erg leuk vind aan deze wandelroute, is dat je een stuk door de heide loopt. Het is een rustgevende plek om te wandelen en bovendien heeft het verschillende leuke fotoplekjes. Vooral op de momenten dat het zonnetje (lichtjes) schijnt, is het heerlijk om hier te wandelen. Wél moet je er natuurlijk rekening mee houden dat het een populaire wandelroute is en er dus met mooi weer wat drukker kan zijn. Daarnaast is het ook een populaire wandelroute voor hondenbezitters en dus zul je er bijna altijd wel honden tegenkomen. Ben je van plan om deze route met je hond te wandelen? Zorg er dan voor dat je altijd een hondendrinkfles bij hebt om je hondje te voorzien van water!

Iets wat veel voorkomt op de heide, is lavendel. Nu (oktober) was dit natuurlijk niet heel indrukwekkend om te zien, maar in de zomer geeft dit een nog mooier plaatje.

Wandelroute in Kaatsheuvel heide
De heide keienspoor

Wat je verder nog tegenkomt op de heide is onder andere een waterplas. Vaak met lekker weer zie je hier honden in rondrennen. Het is niet héél groot, maar wel een leuke toevoeging aan de wandelroute. Daarnaast is de heide kenmerkend aan één bepaalde boomstam die is afgebroken en al een lange tijd op een bepaald punt ligt. Mocht je even willen uitrusten, dan is het een ideaal plekje.

Keienspoor Kaatheuvel
Wandelroute in Kaatsheuvel
Keienspoor Kaatheuvel

Na ongeveer twee kilometer, wanneer je zowel de heide als de boomlanen hebt gezien, is de ronde (helaas) weer voorbij. Voor mij is het een favoriete wandelroute omdat het er meestal niet mega druk is (In tegenstelling tot bijvoorbeeld de ijsbaan) en omdat er altijd wel iets te zien is. Ondanks dat ik al 10 keer langs dezelfde boomlanen ben gelopen, blijft het mooi om te zien. Deze wandelroute in Kaatsheuvel staat dus zeker bovenaan mijn lijstje.

Heb jij het keienspoor al wel eens bewandeld en wat is jouw favoriete wandelroute?

Handtekening Esmee

In dit blogartikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Wanneer jij via zo’n linkje iets besteld, ontvang ik daar een kleine commissie voor. Jij als koper betaald hier niets extra’s voor. Meer weten? Bekijk dan onze disclaimer.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *