...

Wandelroute in Kaatsheuvel; een explosief verleden

Ben je in de buurt van Kaatsheuvel en wil je een wandeling maken, maar is je inspiratie voor een route op? Gelukkig hebben wij dan een aantal wandelroutes voor je op een rijtje gezet. Wat dacht je bijvoorbeeld van het keienspoor achter de Efteling, of een leuk klein rondje bij de Kaatsheuvelse ijsbaan? Beide zijn mooie routes en zijn dan ook zeker een aanrader. Maar ben je nou op zoek naar een keer iets anders, zoals een stuk geschiedenis meekrijgen tijdens een wandeling? Dan moet je vooral even verder lezen. In dit artikel nemen we je mee naar een mooie en leerzame wandelroute in Kaatsheuvel van ongeveer 2,5km door de Loonse en Drunense duinen.

wandelroute in Kaatsheuvel
wandelroute in Kaatsheuvel

Stukje geschiedenis tijdens de wandelroute in Kaatsheuvel

Deze wandelroute ligt zoals hierboven benoemd in de Loonse en Drunense Duinen. Tijdens de wandeling kom je langs een vijftal plekken die herinneringen geven aan het explosieve verleden van Kaatsheuvel. Tijdens de 2de Wereld Oorlog was er in de Loonse en Drunense Duinen een munitieopslag (M.A.St.). Het was de Munitions Ausgabe Stelle van de Duitsers, die op 5 september 1944 werd opgeblazen.

Het startpunt

Je kunt de wandelroute starten bij de parkeerplaats van het oude Efteling Café. Ben je niet bekend met het oude Efteling Café, dan kun je op Google Maps: Horst 51, 5171RA Kaatsheuvel ingeven en kom je ook uit bij de parkeerplaats. Je kunt daar langs de weg je auto parkeren. Om te starten met de route, loop je vanaf de parkeerplaats langs het oude Efteling Café, dit is richting de snelweg. Aan het eind ga je naar links en kun je een trap op. Eenmaal boven aangekomen, loop je rechts de brug over. Na de brug kom je aan bij het oorlogsmonument. Vanaf daar kun je de witte peilen volgen om de route te lopen.

Tijdens deze wandeling is het mogelijk om met je telefoon QR-codes op bordjes die langs de route staan te scannen om meer informatie te krijgen over wat je ziet. Ik moet eerlijk zeggen, deze informatie is niet heel uitgebreid. Maar ik wil wel gezegd hebben dat de optie er is. Hier beneden zal ik jullie uitleggen wat er tijdens deze wandelroute allemaal te zien is.

Startpunt wandelroute in Kaatsheuvel
Startpunt wandelroute in Kaatsheuvel
Startpunt wandelroute in Kaatsheuvel

Wat kom je tegen tijdens deze wandeling?

Tijdens de wandeling heb je 5 plekken waar je dingen uit de 2de Wereld Oorlog tegenkomt. Je moet wel weten dat dit te zien is tijdens de wandeling. Het is nu meer dan 75 jaar geleden en de natuur heeft ook niet stil gezeten. Tijdens de wandeling kun je ook genieten van deze mooie natuur. Hieronder worden de 5 dingen die je tegenkomt verder toegelicht.

Oorlogsmonument

Het monument wat te vinden is aan de start van de wandeling, is een gedrongen obelisk in de vorm van een granaat. In het monument zitten granaatscherven zodat mensen die de oorlog niet mee hebben gemaakt, toch kunnen voelen hoe scherp de scherven van een granaat eigenlijk zijn. Het doet je ook denken aan het explosieve verleden wat hier heeft plaatsgevonden. In de jaren 1940-1945 was hier een munitiedepot van 10 hectare bosgebied bevestigd. Bij de munitiedepot hoorde ook de bunkers, kantines, magazijnen en ingegraven parkeerplaatsen. Er lag veel ammunitie opgeslagen, waarvan het overgrote deel in een dagenlange reeks ontploffingen werd vernietigd. Dit werd gedaan omdat de geallieerde troepen naderden.

Bij het monument is een informatiebord geplaatst, dit is altijd interessant om even te lezen. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de mensen die tijdens de 2de Wereld Oorlog zijn omgekomen.

Een explosief verleden
Oorlogsmonument wandelroute kaatsheuvel

Parkeerhavens of munitiebunkers

Tijdens de wandeling loop je langs zandwallen. Op het eerste oog zullen deze je niet opvallen, maar als je het weet, zie je dat deze zandwallen zijn aangelegd. Lang werd er gedacht de zandwallen werden gebruikt als parkeerhavens voor vrachtwagens. Het idee was dan dat er over de zandwallen een camouflagenet hing. Zo kon de vrachtwagen tussen de zandwallen en onder het camouflagenet geparkeerd staan. Dit zodat wanneer een vliegtuig zou overvliegen, de vrachtwagen niet gezien zou worden. De zandwallen kunnen ook hebben gediend als bescherming voor de munitiebunkers. Hetzelfde idee als bij de vrachtwagens werd hierbij toegepast. Zo zorgden ze ervoor dat de munitie veilig opgeslagen lag. De restanten van de zandwallen zijn op veel plekken in het bos nog zichtbaar. Kijk maar eens goed!

Parkeerhavens langs een explosief verleden
Parkeerhavens langs een explosief verleden

Bomkraters

Waar de zandwallen in eerste instantie wat minder opvielen, vallen de bomkraters beter op. Langs dit pad liggen verschillende bomkraters, deze zijn duidelijk te herkennen door een diep en breed gat in de grond. De bomkraters zijn ontstaan door de Duitsers. Toen zij de oorlog dreigden te verliezen, wilden zij niet dat hun munitie in handen van de geallieerden zou vallen. Daarom bliezen ze zelf hun eigen munitiebunkers op. Dit gebeurde op 5 september 1944 op Dolle Dinsdag. De restanten zijn nog goed te zien. In het echt zie je het nog beter dan op de foto, aangezien de diepte lastig in de foto te krijgen was.

Bomkraters wandelroute in kaatsheuvel
Bomkraters wandelroute in kaatsheuvel

Mitrailleursnest

Het munitiedepot moest natuurlijk goed bewaakt en beschermd worden. Om dit te doen legden de Duitsers mitrailleursnesten aan. Zo konden ze het munitiedepot goed beschermen. De mitrailleursnesten lagen aan de rand van het munitiedepot. Een mitrailleursnest bestaat uit 2 grote gaten. Het een was als onderkomen en werd afgeschermd met houten balken en het andere gat was voor de mitrailleur bedoeld. Momenteel is er helaas niet heel veel meer van te zien, vooral niet in de herfst met alle bladeren.

Mitrailleursnest oorlogsroute
Mitrailleursnest

Latrines en loopgraven

Als laatste kom je latrines en loopgraven tegen. Ook tijdens de oorlog moesten soldaten naar de wc en daarvoor werden latrines aangelegd. Hier vind je een gemetselde latrine, wat simpel weg gewoon een wc is. Waarschijnlijk stond er in die tijd nog wel een houten hokje omheen. Ook kom je tijdens de wandeling langs loopgraven. Deze zijn in de loop der tijd ondieper geworden, maar toen der tijd waren deze ongeveer anderhalve meter diep. Ook deze restanten zijn nog te zien. Heb jij ze al gespot?

Latrine oorlogsroute
Latrine
Loopgraven oorlogsroute
Loopgraven
Handtekening Kevin

Ik vind geschiedenis erg interessant en daarbij vind ik het ook leuk om een rondje te wandelen. Houdt jij ook van wandelen én geschiedenis? Dan zou ik deze ronde zeker aanraden. Een voordeel is dat de ronde maar 2.5 km is en dus is het ook ideaal voor mensen die niet te ver willen- of kunnen lopen. Lijkt deze route je wat of heb je hem al gelopen? Laat het ons vooral weten in de reacties!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.