Wandelroute de Moer; Huis ter Heide

Een wandelroute in de Moer bij Huis ter Heide, ook wel het verborgen pareltje genoemd. Het natuurgebied bevind zich in de Moer en ligt niet ver van Tilburg vandaan. De wandelroute waar we je in dit artikel mee naar toe nemen, is ongeveer 6 km lang en heeft enorm veel te bieden. Zo kun je dichtbij Schotse Hooglanders in de buurt komen, wandelen over het vlonder pad, genieten op de uitkijktoren of rusten op een van de verschillende bankjes die je tegenkomt. Zelf staat de route Huis ter Heide hoog op mijn lijstje en wandelen we er regelmatig. Wil je meer te weten komen over de wandelroute bij Huis ter Heide? Lees dan vooral verder!

Toegankelijkheid wandelroute de Moer

Zoals hierboven gezegd, is de wandelroute te vinden in de Moer. Het is gemakkelijk te bereiken voor bijvoorbeeld mensen uit onder andere Kaatsheuvel, Waspik, Tilburg, Loon op Zand en omstreken. Er zijn verschillende parkeerplaatsen waar je je auto kunt parkeren. De eerste parkeerplaats bevind zich bij de officiële start van de wandelroute. Dit is echter wel een kleine parkeerplaats, en dus heb je kans dat je hier niet altijd terecht kunt. Houd er vooral rekening mee dat je je auto niet zomaar ergens in die straat parkeert. Soms zien we nog wel eens auto’s die hem maar langs de kant parkeren op momenten dat de parkeerplaats zelf vol is. Echter heb ik al een paar keer van mensen gehoord dat ze een boete hebben gekregen voor foutief parkeren. Doe dit dus vooral niet! Als je een stukje verder (of terug, ligt er aan van welke kant je komt) rijd, kom je nog andere grotere parkeerplaatsen tegen. Je kunt dus vrijwel altijd je auto kwijt, alleen soms zul je iets verder moeten lopen. Vanaf dit startpunt kun je verschillende kanten op. Zo kun je de blauwe route starten achter de auto’s op de parkeerplaats op foto 1, of je kunt de weg oversteken naar de rode route. In dit artikel nemen wij je mee naar de rode route.

parkeerplaats Wandelroute de moer
Parkeerplaats startpunt wandelroutes
start Wandelroute de moer
Startpunt rode wandelroute

De prachtige natuur bij Huis ter Heide

Het fijne aan deze wandelroute vind ik de diversiteit. Zo wandel je bijvoorbeeld het eerste stuk tussen weilanden door, op open vlakte. Vervolgens wandel je juist weer midden in de bossen, en tussendoor kun je ook nog genieten van het vlonder pad. Ik vind het zelf altijd leuk om meerdere aspecten van de natuur tegen te komen, en dat gebeurt hier zeker.

Op sommige momenten kun je enorm dichtbij Schotse Hooglanders in de buurt komen. Deze lopen op bepaalde gedeeltes namelijk rond, zoals bij het vlonder pad of in de bossen. Het kan dus zelfs voorkomen dat je een omweg moet nemen, omdat er een stel Schotse Hooglanders de weg blokkeren. Zorg natuurlijk voor je eigen veiligheid dat je altijd voldoende afstand houdt. Voornamelijk wanneer er ook jonge Schotse Hooglanders bijlopen, kunnen de ouders wat schuw zijn. Zolang je voldoende afstand bewaard, is er echter niets aan de hand.

Toen wij zelf de ronde liepen, hebben we de Schotse Hooglanders van een kleine afstand kunnen spotten. Erg bijzonder om zo dichtbij te komen!

Wandelroute Huis ter Heide
bloem huis ter heide

Het vlonder pad

Halverwege de wandelroute kom je het vlonder pad tegen. Het vlonder pad is ongeveer 250 meter en geeft je uitzicht op het Vennengebied. Normaal gesproken staat de vlonder in het water, maar door de droogte was hier nog maar weinig van over. Het is nu dan ook een heel ander zicht. Wanneer er wel veel water staat, heb je zelfs kans dat je er Schotse Hooglanders in ziet baden. Naast Schotse Hooglanders leven er ook veel kikkers en vogels. Het is erg interessant om dit leven in de natuur allemaal te bewonderen. Doordat deze dieren hier allemaal leven, is het ook van belang dat je hun leefomgeving respecteert. Het is daarom ook niet de bedoeling dat je jezelf buiten het vlonder pad vervoert. Wandel dus zoals het hoort gewoon over het vlonder pad en stap er niet zomaar vanaf.

Vlonder pad Wandelroute de moer
Vlonder pad Wandelroute de moer
Vlonder pad Huis ter Heide

Verschillende soorten paddenstoelen

Natuurfotografen kunnen tijdens deze wandeling hun geluk op. Regelmatig kom je er namelijk prachtige verschijningen tegen, waaronder diverse soorten paddenstoelen. Zelf heb ik weinig inhoudelijke kennis over paddenstoelen, ik vond het simpelweg een mooi plaatje om een foto van te maken. Mocht jij meer weten over onderstaande paddenstoelen, deel vooral je kennis in de comments!

Paddenstoel Wandelroute de moer
Paddenstoel
Paddenstoel

Rustpunten bij Huis ter Heide

Tijdens deze wandelroute van zo’n 6 km, kom je diverse rustpunten tegen. Op verschillende plekken staan bankjes waar je terecht kunt als je even wilt pauzeren. Zo kun je bijvoorbeeld wat lekkers te eten of te drinken meenemen, en dat vervolgens op een rustpunt opeten- of drinken. Ieder bankje heeft zo zijn eigen omgeving. Zo heb je bankjes midden in de bossen staan, een bankje bij het vlonder pad en een bankje bij een graanveld. Zelf gaan wij af en toe even zitten, zodat onder andere mijn hondje Mila even wat kan drinken. Dit is dan vaak een pauze van een kleine tien minuten en daarna wandelen we weer verder. Het is extra mooi meegenomen als de bankjes op een mooie plek staan en je tijdens het rusten kan genieten van een mooie omgeving. Dit is bij Huis ter Heide zeker het geval.

Rustpunt Huis ter Heide
Zitplek Wandelroute de moer

De uitkijktoren en het Plakkeven

Wat heeft deze wandelroute in de Moer nog meer te bieden? Naast het vlonder pad, de rustpunten én de Schotse Hooglanders heeft het ook nog een uitkijktoren en een Plakkeven.

De uitkijktoren kom je tegen wanneer je vanaf het vlonder pad de route verder volgt. Via een paar traptreden sta je op het uitkijkpunt en heb je een mooi uitzicht op de bossen en vennen. Welke vogels kun jij vanaf hier spotten? Daarnaast heb je er ook zicht op de Westpoint in Tilburg.

Momenteel stond het Plakkeven natuurlijk droog en was er weinig te zien. Maar richting de zomermaanden is dit een prachtig plekje. Er zijn dan onder andere heidekikkers, wateraardbeien en blauwborsten te vinden. Voor degene die het niet weten, een wateraardbei is een mooie bloem en familie van de roos. Waar je de gewone aardbei wél kunt eten, kun je de vruchtjes van de wateraardbei juist niet eten. Blauwborsten zijn vogels welke nogal graag zingen. Voornamelijk in het voorjaar heb je kans om dit te horen, dan willen ze namelijk indruk maken op de vrouwtjes.

De uitkijktoren
Het Plakkeven

Benieuwd naar andere leuke wandelroutes in een bosrijke omgeving? Lees dan onze eerder geschreven blogs over de Kaatsheuvelse ijsbaan of het keienspoor. Heb jij nog leuke wandelroutes die je kunt aanraden? We horen het graag!

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *