...

Wandelroute bij de Oisterwijkse bossen en vennen

Wanneer we het over mooie wandelplekjes hebben, staat Oisterwijk toch wel hoog op het lijstje. De Oisterwijkse bossen en vennen, een afwisselend bosgebied met verschillende grote- en kleine vennen. Je kan er genieten van verschillende wandelroutes die je langs al het moois van de natuur brengen. Ondanks dat het voor ons wel een stukje rijden is, vind ik het altijd meer dan waard. Momenteel zijn we zo’n drie keer bij de Oisterwijkse bossen en vennen geweest. Houd jij ook zo van wandelen in de natuur en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan nu alles over een prachtige wandelroute in Oisterwijk.

Oisterwijkse bossen en vennen

Verschillende wandelroutes

Je kunt bij de Oisterwijkse bossen en vennen terecht voor diverse wandelroutes. De meeste wandelroutes zijn relatief kort waardoor ze ook gemakkelijk met kinderen te wandelen zijn. Zelf hebben we de Kolkenven route en de Goorven route al gewandeld. Beide zijn echte aanraders.

  • Wandelroute Aderven – 2,6km
  • Wandelroute Kolkenven – 3,5km
  • Wandelroute 14 vennen – 10km
  • Wandelroute Goorven – 4,5km
  • Wandelroute groot Speijck – 3,5km
  • Wandelroute Lammervennen – 3km

Wil je meer toelichting over de verschillende routes? Bekijk dan de natuurmonumenten website eens. Ben je niet zo’n fan van wandelen? Ze hebben ook diverse fietsroutes.

Goorvenroute Oisterwijkse bossen en vennen

Dit keer op de zonnige zondagmiddag besloten we om de Goorvenroute te wandelen. Deze hadden we al een keer eerder gelopen, maar hij blijft prachtig. Benieuwd wat deze route van 4,5 km je te bieden heeft? Lees dan vooral verder.

Het startpunt

Er zijn verschillende parkeergelegenheden rondom de Oisterwijkse bossen en vennen. Zelf parkeren wij altijd bij de grote parkeerplaats ‘natuurmonumenten’. Deze ligt ook enorm dichtbij het startpunt van vele routes. Daarom is het er op zonnige dagen ook erg druk en moet je blij zijn als je nog een plekje hebt. Mocht het volstaan heb je gelukkig nog genoeg andere plekken rondom waar je kunt parkeren. Vanaf ‘natuurmonumenten’ wandel je binnen een paar stappen naar het centrale punt. Hier kom je verschillende zaken tegen:

  • Horecagelegenheid Groot Speijk
  • Bezoekerscentrum van natuurmonumenten
  • Kinderspeelplaats

Ook starten hier de verschillende wandelroutes. Kijk op de bordjes, beslis welke route je wilt wandelen en starten maar!

Wandelen langs het ven

Tijdens deze route wandel je langs het voorste Goorven. Wellicht heb je er zelf nog weinig over gehoord, maar het blijkt een ware favoriet voor zonsopgang fotografen. Daarnaast is het een plek waar je veel eenden, ganzen en andere vogels tegen zult komen. Maar hoe zijn deze vennen eigenlijk ontstaan en wat betekent het precies? We praten dan over een lange tijd geleden. Het Goorven heeft zijn naam te danken aan het oude woord voor moeras, namelijk goor. In het verleden werd er turf gestoken rondom het huidige Goorven. Dit was niet zo’n heel schoon klusje, en dus kon iedereen zien wanneer je een dagje ‘in het goor’ bezig was geweest. Op die manier heeft het Goorven zijn naam gekregen.

Wanneer we kijken naar het ontstaan, dan gaan we terug naar de laatste ijstijd. Het zand werd tot een soort van duinen geblazen. Door middel van de regenval ontstonden er vennen. Rond 1950 zijn de eerste herstelmaatregelen uitgevoerd. Momenteel ziet het er prachtig uit, zoals je op de foto’s kunt zien. Vooral met wat zonlicht is het genieten om hier rond te lopen.

Afwisselende heiden en bossen

Het is niet zo dat je tijdens deze route enkel een rondje strak om het Goorven loopt. Je loopt ook gedeeltes tussen de bomen of op de heide (vaak wel met mooi uitzicht op het Goorven). Vooral op het begin- en het eindpunt loop je een groot gedeelte enkel door de bossen. Dat is wat ik persoonlijk juist zo leuk vind, de afwisseling gedurende de route. Overigens vinden blijkbaar meer mensen dat, want de Goorvenroute is vaak erg toeristisch. De Oisterwijkse bossen en vennen zijn sowieso geliefd bij vele, maar vooral deze route is vaak erg druk.

Verschillende rustpunten

Gedurende de wandeling zul je al snel merken dat er regelmatig bankjes staan. Vaak op mooie plekken langs het ven. Hier kun je terecht voor een pauze, om even wat lekkers te eten- of te drinken of om gewoon te genieten van de natuur. Op mooie zomerdagen zitten de bankjes regelmatig vol, en terecht! Goed om te weten is dat je overigens niet per se zelf eten- en drinken mee hoeft te nemen. Je komt tijdens de wandelroute namelijk langs het Boshuis. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Eindoordeel Oisterwijkse bossen en vennen

Ondanks dat het een populair gebied is en het er dus erg druk kan zijn, is het een van mijn favoriete plekken om te wandelen. De vennen zorgen voor een mooi uitzicht en zitten op een van de vele bankjes geeft dan ook een rustgevend gevoel. Daarnaast zijn er verschillende horecagelegenheden in de nabije omgeving, dus je kunt er ook een hele middag van maken. Ik ben zeker van plan om meerdere routes hiervan te lopen en uiteraard zal ik die ook met jullie delen!

Ben jij wel eens bij de Oisterwijkse bossen en vennen geweest? Wat is jouw favoriete route?

Handtekening Esmee

Benieuwd naar meer mooie wandelroutes in Noord-Brabant? Dan hebben we een aantal aanbevolen artikelen voor je!

Wil je nou juist wat meer inspiratie opdoen over wandelroutes buiten Brabant? Lees dan hier alles over leuke wandelroutes in Drenthe!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.