...

Soldaat van Oranje de musical

Een 360 graden podium, water in het theater en motoren die over het podium rijden! De musical van Soldaat van Oranje is een waar spektakel. Ik heb samen met mijn ouders de musical Soldaat van Oranje op zaterdag 17 juni bezocht. Dat is best wel laat als je nagaat dat de musical op zondag 30 april het 12,5-jarig bestaan vierde en dat op zondag 7 mei de 3.250ste voorstelling was. Steeds dacht ik: “ja, nu heb ik al zo lang gewacht, moet ik dan nu nog wel gaan of laat ik het zo?”. Nou ik kan je vertellen, gelukkig ben ik wel gegaan! Hieronder vertel ik je meer over de Soldaat van Oranje en mijn ervaring.

Hoofdrol: Erik Hazelhoff (Soldaat van Oranje)

Voor ik begin over de musical zelf wil ik graag eerst de Soldaat van Oranje toelichten. De musical gaat over Erik Hazelhoff Roelfzema (3 april 1917 – 26 september 2007) hij is één van de bekendste verzetshelden van Nederland. Erik geniet samen met zijn vrienden van zijn studententijd in Leiden wanneer de oorlog uitbreekt.

Hij ontsnapt naar Engeland waar hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt. Ook is hij als piloot van de Engelse luchtmacht betrokken bij de bombardementen van Duitsland. Voor zijn werk in het verzet ontving hij de hoogste Koninklijke onderscheiding: de Militaire Willems-Orde.

Hij werd beroemd toen hij in 1971 over zijn oorlogsbelevenissen het boek Soldaat van Oranje schreef. Het verhaal werd al verfilmd en wordt dus ook gebruikt voor de musical: Soldaat van Oranje.

Verloop Soldaat van Oranje

De musical begint met studenten in Leiden, sommigen hebben een kale kop omdat ze feuten zijn. Het gaat over een vriendengroep die samen hun studententijd beleven. Iedereen doet gezellig met elkaar zoals je gewend bent van een vriendengroep ;). Helaas komt daar verandering in door het uitbreken van de oorlog. De meeste kiezen hun eigen pad of hebben niet zoveel keuze vanwege geloof of ouders. Hierdoor valt de vriendengroep uit elkaar. Maar de vriendengroep blijft wel een belangrijke rol spelen in het verhaal van Erik (Soldaat van Oranje). Zo gaan een aantal mee het verzet in.

Erik vindt het belangrijk om iets te doen want: als wij niets doen, wie dan? In de musical zie je eerst dat hij in het verzet gaat en daarna naar Engeland probeert te vertrekken om daar meer te kunnen betekenen voor Nederland. Uiteindelijk lukt het hem om via een schip naar Engeland te komen. Daar komt hij 2 van zijn vrienden tegen, waarmee hij samen verzendapparatuur naar Nederland smokkelt en een netwerk opzet.

Hierboven klinkt het alsof alles goed is verlopen en alsof het allemaal makkelijk is gegaan. Dat is niet zo. Ook in de musical wordt hier aandacht aan gegeven. Zo worden mensen uit het verzet dood geschoten of sterven ze in een concentratiekamp. Dit geeft een reëel beeld van het leven in de tijd van een oorlog.

Ik vertel expres niet veel inhoudelijk uit de musical want dan weet je alles al. Ik zou je aanraden de musical Soldaat van Oranje zelf te bezoeken en te beleven. Anders had ik nog veel meer kunnen schrijven over de musical. Wel neem ik je hieronder graag mee in mijn ervaring.

Eigen ervaring

Ik vind de musical Soldaat van Oranje zeker een aanrader! Zelf vind ik altijd dingen die over de oorlog gaan al erg interessant en indrukwekkend. Dit helpt natuurlijk ook al wel mee. Maar ik weet zeker dat ook als je er normaal gesproken niet zoveel om geeft dat je Soldaat van Oranje nog steeds een leuke musical vindt.

Het is natuurlijk een bijzondere ervaring met het 360 graden podium hierdoor word je echt meegenomen in het verhaal. De achtergrond en omgeving veranderd dus je kunt je echt goed inleven in de personages. Ook krijgt het podium hierdoor meerdere mogelijkheden: zo komen er motoren die rondrijden op het podium, vaart er een bootje weg op echt water op het podium en loop je met personages mee over straat. Tijdens de musical werd er veel gebruikt van muziek om iets te vertellen wat er in de persoon omging op dat moment.

Zelf zou ik zeker ja zeggen tegen een tweede keer naar Soldaat van Oranje de musical. Dus ben jij nog niet geweest en twijfel je? Dan zou ik het je zeker aanraden om niet meer te twijfelen maar gewoon je tickets te bestellen en de musical te gaan beleven.

Handtekening Kevin
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.