Review; Dierenpark de Oliemeulen in Tilburg

De Oliemeulen is een kleinschalige dierenpark gelegen in het Noord-Brabantse Tilburg. Het begon allemaal in 1987, waarbij Oliemeulen werd opgericht als een reptielenhuis. Een aantal jaar later, rond 1990 voegden ook andere dieren zich toe aan het reptielenhuis, denk hierbij aan roofvogels of apen. Hierdoor heeft het uiteindelijk de naam ‘Dierenpark de Oliemeulen’ gekregen. Opvallend is dat de Oliemeulen zich het ‘vreemdste dierenpark van Nederland‘ noemt. In dit artikel nemen we je mee naar de Oliemeulen. Zo laten we je zien welke dieren je er kunt verwachten, nemen we je mee naar de faciliteiten én geven we een eigen eindoordeel. Lees je mee?

Praktische informatie de Oliemeulen

Voordat we je een inkijkje geven in het dierenpark zelf, is het verstandig om wat praktische informatie door te nemen. Zo is het bijvoorbeeld altijd goed om van te voren te weten wat de toegangsprijzen zijn. Ook heeft de Oliemeulen een mogelijkheid tot het aanschaffen van een abonnement. De prijzen voor zowel losse toegangstickets als abonnementen worden hieronder weergegeven.

ToegangskaartDagkaartAbonnement
Volwassenen€13,00€40
Kinderen (3 tot en met 12 jaar)€11,50€35
Senioren (65+)€10,50€35

De Oliemeulen ligt gevestigd in een woonwijk, hierdoor hebben zij ook geen eigen parkeergelegenheid. Wel kun je er in de buurt parkeren, zoals in de Reitse Hoevenstraat (gratis). Echter kan het wel eens voorkomen dat dichtstbijzijnde straten al vol staan, waardoor je wat verder moet lopen. Houd hier dus rekening mee!

De openingstijden van de Oliemeulen zijn erg toegankelijk. Zo kun je er iedere dag terecht, tussen 10.00 en 18.00. Dit met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag, dan zijn ze namelijk gesloten.

De verschillende reptielen bij de Oliemeulen

Vanaf de receptie loop je via een deur het reptielenhuis in. Je merkt hier (en overigens bij de receptie ook al) dat er een sterke geur hangt. In het begin kan dit even vervelend zijn, maar je went er snel aan. Er zijn enorm veel verschillende reptielen die je hier kunt bewonderen. Een paar van deze reptielen zal ik benoemen, maar zeker niet allemaal. Het dient natuurlijk ook wel een beetje een verrassing te zijn! Je hebt allereerst de begane grond en vervolgens de eerste verdieping. Op de eerste verdieping wordt ook een demonstratie gegeven, daar vertel ik je later meer over!

Soms is het goed zoeken om het dier te vinden. Vooral bij wat kleinere dieren zoals de spinnen of kikkertjes is dit het geval. Verder heb je eigenlijk vrijwel altijd goed zicht op de dieren. Zodra je de begane grond hebt gehad, kun je door naar de eerste verdieping.

Oliemeulen reptielen
Oliemeulen reptielen
Oliemeulen reptielen

Reptielen op de eerste verdieping

Via een trap kun je naar boven om nog meer dieren te bewonderen. Hier vindt je onder andere veel spinnen en slangen terug. Het is geen héle grote ruimte, dus op momenten dat het druk is kun je beter even wachten totdat je voorgangers klaar zijn met kijken. Zelf vind ik het altijd leuk om de dieren zo goed mogelijk op de foto te krijgen, maar dat kan nog wel eens lastig zijn. De medewerkers van de Oliemeulen lopen vaak rond. Stel ze gerust een vraag over de dieren als je die hebt, ze vinden het leuk om je te helpen!

de Oliemeulen
Slang
Reptiel

Het buitenverblijf

Het reptielengedeelte zelf is natuurlijk al leuk, maar het buitenverblijf is wel echt van toegevoegde waarde. Het buitenverblijf zorgt voor diversiteit én dat je lang genoeg hier kunt rondlopen. Mochten er echt alleen de reptielen zijn, ben je natuurlijk wel een stuk sneller uitgekeken. Je kunt buiten in een rondje lopen langs alle verblijven. Heel eerlijk gezegd heb ik bij sommige verblijven mijn twijfels gehad. Voornamelijk of de hokken wel groot genoeg waren voor het dier wat erin rond liep. Ik vind dat dit iets is, wat eerlijk gezegd mag worden. Verder is er geen verkeerd woord te zeggen over hoe de dieren behandeld worden. Je ziet dat de medewerkers écht om hun werk en om de dieren geven, dit is mooi om te zien! De dieren waren overigens erg fotogeniek deze dag.

Verschillende demonstraties bij de Oliemeulen

Wat ik zelf altijd erg leuk vind, is als een dierenpark demonstraties geeft. Zo heb je toch interactie met de bezoekers, en is het éxtra informatief. Ook bij de Oliemeulen kun je terecht voor verschillende demonstraties, welke ik hieronder voor je toelicht.

Spinnen- en slangen demonstratie

Bij de Oliemeulen heb je een begane grond en een bovenverdieping. Op deze bovenverdieping kom je nog verschillende soorten reptielen tegen. Maar naast de dieren, is hier ook een ruimte waar de spinnen- en slangen demonstratie wordt gehouden. Je ziet deze ruimte in principe gelijk, omdat hier als enigste een deur zit. In de ruimte staan genoeg stoelen, dus je kunt rustig zittend luisteren naar de uitleg.

Een enthousiaste medewerker verteld allereerst informatie over de red rat snake. Bij ons zorgde ze ook goed voor interactie, ze stelde steeds vragen aan het publiek. Je merkte dat ze erg van haar werk houdt en brengt het ook op een leuke manier over. Nadat ze van alles uitgelegd heeft, krijgt iedereen de mogelijkheid om de slang vast te houden of om de nek te doen. Ze gaat iedereen een voor een af. Dit kan soms lang duren, vooral als je kleinere kinderen bij hebt. Wél is het goed dat iedereen de mogelijkheid krijgt.

Nadat de slang is geweest, komt de vogelspin tevoorschijn. Ook hier verteld ze weer van alles over en je krijgt zelf ook de kans om vragen te stellen. Na afloop heb je de mogelijkheid om de spin vast te houden. Je kunt dan in de rij gaan staan voor het bureau. Zodra je je handen plat op tafel legt, zet de medewerker de vogelspin op je handen. Zelf moet ik hier niks van hebben, maar het is een leuke mogelijkheid.

spinnendemonstratie

Roofvogeldemonstratie

Roofvogel Oliemeulen

Zowel in het weekend als op drukke dagen kun je ook genieten van een Roofvogeldemonstratie bij de Oliemeulen. Deze demonstratie vind plaats op het grasveld wat je ziet direct zodra je naar de buitenomgeving gaat. Er staan hier diverse bankjes en picknicktafels om de demonstratie te kunnen volgen. Hoe laat de roofvogeldemonstratie precies is, wordt netjes bij binnenkomst verteld. Bij ons was dit op zaterdag om 15.15.

Tijdens de roofvogeldemonstratie komen er een paar roofvogels langs gevlogen. Het is niet zo’n uitgebreide show als die bij de Beekse Bergen bijvoorbeeld. Toch voor een klein dierenpark, doen ze het heel leuk. Een erg enthousiaste jongen verteld leuke weetjes en feitjes over de roofvogels. Hij brengt het op een leuke manier en maakt ook regelmatig gebruik van wat humor. Voor ons was dit een pluspunt. Óók maken ze gebruik van interactie. Zo mochten bij ons twee kinderen naar voren komen. Zij kregen beide een handschoen aan waarop ze steeds een uil lieten overvliegen. Het is leuk om te zien dat ze echt contact maken met het publiek.

Eet-en drinkmogelijkheden bij de Oliemeulen

Het is goed om te weten dat er verschillende eet-en drinkmogelijkheden zijn bij de Oliemeulen. Het eerste zitgedeelte bevind zich in de binnenruimte tussen de reptielen. Hier staan een aantal tafels met stoelen waar je kunt gaan zitten. Wel is het hier vaak wat drukker, omdat de mensen om je heen de reptielen aan het bekijken zijn. Ook is het binnen wat donkerder, dus naar mijn mening iets minder sfeer.

Wanneer je vanaf het binnengedeelte naar het buitengedeelte wilt gaan, moet je langs een soort aangebouwde tent. Dit is eigenlijk het ‘echte’ horeca gedeelte. Hier staan dan ook veel tafels- en stoelen waar je gezellig wat kunt eten of drinken. Je kunt er voor kiezen om zelf wat mee te nemen, of om het bij de Oliemeulen te kopen. Zo kun je er terecht voor snacks zoals ijsjes, koeken of appelflappen. Maar ook voor een lunch zoals belegde broodjes of een bakje friet. Zelf hebben wij hier niets gegeten- of gedronken, dus over de kwaliteit kunnen we niet oordelen. Wel zag het er allemaal heel goed uit!

de Oliemeulen terras
Zitplek aanbouw
de Oliemeulen eten en drinken
de Oliemeulen terras
Zitplek binnen

Ben jij al wel eens bij de Oliemeulen geweest? Laat ons vooral weten wat jouw ervaring van dit dierenpark is.

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *