Ben je van plan om je hond te steriliseren? Dan is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Het steriliseren van je hond heeft een aantal (gezondheid)voordelen. Wist je namelijk dat een teefje na iedere loopsheid meer kans opbouwt op melkklierkanker? Een sterilisatie zorgt ervoor dat deze kans een stuk kleiner wordt. Ook helpt het baarmoederontstekingen te voorkomen, zal de hond niet meer schijnzwanger zijn en minder kans op suikerziekte. Zitten er dan helemaal geen nadelen aan? Jawel! Die zal ik later met je bespreken. Het is van belang om je goed in te lezen voordat je je hond laat steriliseren. Simpelweg omdat je dan goed bent voorbereid op wat er komen gaat. In dit artikel deel ik graag wat tips met je.
Heeft een sterilisatie nadelen?
Dat een sterilisatie een aantal voordelen heeft is bekend, maar ieder voordeel heeft zo zijn nadeel. Een van de meest voor de hand liggende is het operatierisico. Dit zit eigenlijk gebonden aan iedere soort operatie. Ondanks dat het risico niet groot is bij een sterilisatie is het wel van belang om het te benoemen. Het zal namelijk maar net jouw hondje zijn waarbij er wel iets misgaat. Een ander nadeel wat zou kunnen optreden is incontinentie. Ook hierbij is de kans klein, maar het is wel aanwezig. Het gaat hierbij voornamelijk om bepaalde grote hondenrassen.
Daarnaast kan de hond veel aankomen in gewicht of kan de vacht veranderen van structuur. Ook is het mogelijk dat je gedragsveranderingen merkt aan je hond. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de reactie op een sterilisatie bij iedere hond anders is. Wij hebben bij onze hond Mila namelijk geen een van deze nadelen ondervonden.
Zorg voor voldoende rust
Het klikt misschien vanzelfsprekend, maar het is goed om nog een keer extra te benoemen. Je hond zal goed rust nodig moeten hebben na de sterilisatie. Dit omdat het zeer belangrijk is dat de wond niet openscheurt. De dierenarts zal je persoonlijk laten weten hoeveel dagen jouw hond rust moet houden. Dit betekent niet spelen, springen, grote rondes lopen of zwemmen.
De eerste dag zal het vrij gemakkelijk gaan. Een operatie (sterilisatie) is best een impact op een hond. Vaak zijn ze eerst nog suf door de narcose, en de rest van de dag simpelweg vanwege de impact. Dit ervaarde wij zo met Mila. De dagen erna zullen ze weer wat levendiger worden, let er dan dus goed op dat ze rust bewaren.
Creëer een fijn plekje
Vooral wanneer je hond mee naar huis mag ná de operatie is het belangrijk om een fijn plekje voor hem/haar te creëren. Dit kan zijn in de bench met een knuffeltje of in een fijn mandje. Jouw viervoeter zal waarschijnlijk nog de hele dag willen slapen/liggen dus het is belangrijk om het zo aangenaam mogelijk te maken.
De wond moet helen
Wat absoluut niet mag, is de hond laten likken aan de wond. Hierdoor kan een wondinfectie ontstaan én het vertraagt het genezingsproces. Dit wil je dus zeker voorkomen. Hoe zorg je hiervoor? Er zijn verschillende beschermingsmethodes om er voor te zorgen dat jouw hond van de wond afblijft. Een daarvan is de beschermingskraag, iets wat ik zelf vaker voorbij zie komen. Persoonlijk zijn wij thuis daar geen fan van en kijken we graag naar de andere mogelijkheden.
Een andere gemakkelijke oplossing is simpelweg een rompertje. Het zit fijner voor de hond zelf én ook hierdoor kan de hond niet aan de wond likken. Uiteraard is het logisch dat grotere hondenrassen wel een kap dragen, of misschien een andere vorm van bescherming. Het is overigens ook maar net waar je persoonlijke voorkeur ligt.
Rompertjes kun je gemakkelijk kopen bij een Hema of Action, het hoeft niet duur te zijn ;). Zorg ervoor dat je er twee thuis hebt, zodat je ze ook in de was kunt doen zonder problemen.
Heeft de wond lang genoeg kunnen helen? Dan kan het rompertje weer uit. Overigens is het niet zo dat jouw hond niks kan met een rompertje aan. Met een speeltje spelen kan prima!

Wil ik mijn hond steriliseren?
Twijfel je nog of je jouw hond wel wilt laten steriliseren? Vraag vooral om advies bij jouw dierenarts. Hij/zij kan je namelijk het beste helpen met jouw persoonlijke vragen. Ook kan het soms helpen om ervaringen van anderen te lezen.
Graag wil ik benadrukken dat ik geen deskundige ben op dit gebied. Ik deel mijn ervaring en algemene kennis rondom het onderwerp. Mocht je specifieke vragen hebben adviseer ik je om navraag te doen bij je dierenarts.

Misschien ook interessant?