...

Is de lampjesoptocht Dongen de moeite waard?

Carnaval, voor de Brabanders onder ons is het de mooiste tijd van het jaar. Van donderdag tot en met dinsdag hossen- en zingen in de gekste outfits. ‘S ochtends beginnen, tussendoor een vette hap eten en vervolgens tot in de late uurtjes door. Het is een echte feestweek. Een ander bekend fenomeen tijdens carnaval zijn de optochten. Overal in de verschillende steden- en dorpen bouwen veel carnavalsverenigingen een prachtige wagen. Zelf vind ik het altijd erg leuk om bij een carnavalsoptocht te kijken. En welke optocht ik nou het bijzonderst vind? De lampjesoptocht in Dongen! Iedere dinsdagavond van Carnaval vindt de lampjesoptocht plaats. Het is voor veel mensen, zelfs buiten Dongen, een populaire gebeurtenis. In dit artikel neem ik je mee naar de lampjesoptocht van 2023 én laat ik je weten of de lampjesoptocht Dongen de moeite waard is. Lees je mee?

Wat is de lampjesoptocht Dongen?

Maar wat is de lampjesoptocht nou precies? Het woord zegt het misschien al, maar de carnavalswagens zijn tijdens deze optocht versiert met enorm veel lampjes. Het zijn dus dezelfde carnavalswagens/loopgroepen als de reguliere optocht, alleen dan verlicht. Gezien het in de avonduren écht al wel donker is, geeft dit een prachtig effect. De wagen worden nauwkeurig en gedetailleerd versiert met lichtsnoeren. Je kan dan ook goed zien dat er veel moeite in wordt gestoken.

Praktische informatie

Zoals hierboven vermeld is de lampjesoptocht Dongen altijd op de laatste dag van carnaval; Dinsdag. De optocht gaat van start om 20:00 en komt (vaak) langs dezelfde straten:

  • Sint Josephstraat
  • Hoge Ham
  • Gasthuisstraat
  • Kardinaal van Rossumstraat
  • Tramstraat

De Hoge Ham is vaak de meest drukke straat. In deze straat bevindt ook het bekende café Janssen & Janssen. Hier kun je tijdens de optocht terecht om een lekker drankje te halen. Ook kun je er voor kiezen om ná de optocht nog wat uurtjes te feesten. Overigens is het goed om te weten dat de lampjesoptocht altijd veel bezocht wordt en je dus op tijd een plekje moet bemachtigen. Anders heb je kans dat er al heel veel mensen voor je staan. Daarnaast is het door de drukte ook lastiger om je auto ergens te parkeren, wees er dus op tijd bij!

Verschillende grote wagens

Niet álle wagens die ook bij de reguliere optocht meedoen, doen bij de lampjesoptocht mee. Sommige verenigingen hebben simpelweg geen zin om hun hele wagen te voorzien van lichtjes en bij sommige wagens is het ook niet helemaal mogelijk. Daarom is de lampjesoptocht over het algemeen een stukje kleiner dan de reguliere optocht. Maar niet getreurd, er zitten altijd een aantal grote- en mooie wagens tussen. De carnavalswagen op onderstaande foto’s heeft de eerste prijs weten te bemachtigen tijdens de reguliere optocht.

Carnavalsoptocht
Carnavalsoptocht
Lampjesoptocht Dongen

Wat vind ik van de lampjesoptocht?

Door de drukte is het ook wat lastiger om écht goede foto’s te maken. Hopelijk heb je toch een beetje een indruk gekregen. De optocht van 2023 bevatte een stuk of 7 grote wagens en daarnaast nog wat kleinere wagens en loopgroepen. Het is geen avondvullend programma maar zeker de moeite waard om te kijken mocht je in Dongen of omstreken wonen. Daarnaast kun je ná de optocht nog terecht in een van de gezellige kroegen/uitgaanscentrums van Dongen. Onder andere de Cammeleur, het Karrenwiel en Janssen & Janssen zijn leuke uitgaansgelegenheden.

Heb jij wel eens de lampjesoptocht in Dongen gekeken? Laat ons vooral weten wat je er van vindt. Wij zijn benieuwd naar volgend jaar en zijn er zeker weer bij!

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.