...

Het grootste zwemmeer ter wereld; Lake Hévíz 

Een musthave waar we sowieso heen wilde tijdens de vakantie in Hongarije was Lake Hévíz. Lake Hévíz is het grootste thermale zwemmeer ter wereld. Het grootste thermale meer is Frying Pan Lake in Nieuw-Zeeland, echter is het hier te warm om in te zwemmen. Vandaar dat Hévíz deze titel heeft.

Er is veel over Lake Hévíz  te lezen op internet en het blijkt een ware trekpleister te zijn voor toeristen. We besloten om op 14 juli een bezoek te brengen bij het populaire zwemmeer. Het zou die dag namelijk droog blijven én redelijk warm worden. Dit vonden we fijn zodat we ook lekker op een bedje konden gaan liggen. Ben je benieuwd naar het zwemmeer Hévíz en onze eigen ervaring hiervan? Lees dan vooral verder.

Hévíz 

Praktische informatie Hévíz 

Hévíz 

Thermisch baden is een belangrijk begrip in Hongarije, daarom is er voldoende keus wanneer je op zoek bent naar een Thermisch bad. Lake Hévíz is er een van en wordt gezien als het grootste zwemmeer ter wereld. Op sommige plekken kan het meer tot wel 38m diep zijn. De temperatuur is er zeer aangenaam. Zo’n 33 tot 35 graden in de zomer en 24 tot 26 graden in de winter. Zelf waren wij er natuurlijk in de zomer maar persoonlijk denk ik dat het ook heerlijk is om tijdens een koude winterdag in het warme water te dobberen.

Er zijn heel veel verschillende soorten tickets te verkrijgen bij Hévíz . Zo kun je allereerst kiezen voor een 3-uurs ticket of een dagticket. Daarnaast kun je nog diverse losse tickets kopen voor de binnenbaden of welness. Er zijn speciale tarieven voor senioren (60+), kinderen tussen de 6 en 14 jaar oud en studenten van ouder dan 14. Wijzelf hadden studententickets en volwassenentickets. Die voor studenten kostte 3,300 HUF per persoon en voor volwassenen 3,800 HUF per persoon. Dit was omgerekend zo’n €8,25 en €9,50.

Wanneer je het bad binnenkomt, zie je heel veel mensen met een zogenaamde zwemnoodle. Deze zwemnoodle kun je aan elkaar vastmaken waardoor je een ring creëert, zo kun je op een comfortabele manier dobberen in het water. Je kunt de zwemnoodle huren vlakbij de receptie.

De ligweide van Hévíz 

Het zwemmeer wordt vrijwel geheel omringt door een ligweide. Hier kun je liggen op een zelf meegenomen handdoek of als je geluk hebt op een ligbedje wat nog vrij is. Het is er groot genoeg dus je kunt vrijwel altijd een plekje vinden waar je comfortabel kunt liggen. Op de ligweide vind je meerdere omkleedhokjes. Mocht je dus geen zin hebben om helemaal naar het centrale punt te lopen, dan kun je je ook in zo’n hokje omkleden.

Daarnaast zijn er ook douches aanwezig ‘op’ de ligweide. Deze kun je gebruiken om jezelf af te spoelen nadat je het water uit bent. Er zijn vrij veel bomen aanwezig, dit maakt het erg aangenaam voor mensen die het liefst in de schaduw liggen. Zelf vind ik het ook altijd een groot voordeel als er in ieder geval de mogelijkheid is om in de schaduw te gaan liggen.

ligweide Hévíz 

Een medische werking

Heviz staat ook wel bekend om zijn medische werking. Ik had het zelf al wel eens vaker gehoord, maar me er nooit verder in verdiept. Er zitten bepaalde bacteriën en algen in het zwemmeer, deze komen ook enkel en alleen bij Hévíz voor. Er wordt gezegd dat de bacteriën in het meer een geneeskrachtige werking hebben. Baden in het water schijnt dus goed te zijn voor mensen die onder andere reumaklachten hebben. Daarnaast bevat Lake Heviz ook bepaalde radiumbestanddelen waardoor het spier- en gewrichtsziekten kan genezen. Naast het feit dat het leuk is om er te zwemmen, heeft het dus ook een medisch voordeel.

Onze eigen ervaring van Lake Hévíz 

Zoals gezegd zijn wij op 14 juli bij Lake Hévíz geweest voor drie uur lang. Tijdens deze drie uur hebben we gebruik gemaakt van het grote buiten-zwemmeer en de ligweide. Er zijn relatief veel bedjes aanwezig waardoor ook wij met zes personen allemaal een eigen ligbedje hadden. Ondanks dat op gras liggen ook prima is, is een ligbed nét wat comfortabeler. Een groot voordeel vind ik zelf dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen waardoor je dus zowel in de zon als in de schaduw kunt liggen.

Je kunt op verschillende plekken via een trapje het meer in. Zodra je de eerste stap zet, voel je direct het warme water, wat erg aangenaam is. Op sommige plekken kun je staan en op andere plekken weer niet. Aangezien het een meer is, is de bodem natuurlijk niet héél zuiver. Maar aangezien je vooral in het water dobbert, heb je hier geen last van.

Het zwemmeer heeft een erg groot oppervlakte, waardoor je zelfs als het druk is genoeg ruimte hebt. Op sommige plekken in het meer zie je een grote groep waterlelies, dit ziet er vooral van de bovenkant erg leuk uit. In totaal hebben wij ongeveer twee uur gedobberd in het water.

Hévíz 
Hévíz 

De mogelijkheden bij Lake Hévíz zijn erg groot. Zo is er onder andere nog een welness gedeelte, een apart kinderzwembad én een restaurant om wat te eten of drinken. Hier kunnen wij helaas verder niets over zeggen omdat wij het allemaal niet hebben ervaren. Ben je nu wel benieuwd naar méér informatie over deze mogelijkheden? Bekijk het dan op de website van Hévíz zelf.

Ben je benieuwd naar al onze andere activiteiten gedurende de vakantie? Bekijk dan onze eerder geschreven Hongarije blogs. Tot de volgende!

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.