...

Een middag Tapolca; het centrum en de lake cave

Voordat de vakantie begon hadden we een aantal bezienswaardigheden genoteerd waar we graag naar toe zouden willen gaan. In dit lijstje stonden onder andere Szigliget, Keszthely en Heviz. Over ieder uitstapje hebben we een artikel geschreven. Ben je benieuwd naar eerdere bezienswaardigheden? Lees dan hier alle Hongarije blogs.

Een andere plek op ons lijstje was het stadje Tapolca. Dit kwam voornamelijk door de Tapolca Lake Cave waar op het internet veel over wordt gezegd. Over de Lake Cave waren gemixte recensies. Van ‘niet de moeite waard’ tot ‘een geweldige ervaring’. Op 16 juli 2022 zijn we een middag naar Tapolca geweest. In dit artikel lees je wat wij van de Lake Cave vonden én laten we je nog wat zien van het centrum. Lees je mee?

Tapolca Lake Cave; de rondleiding

Van te voren was voor ons al duidelijk dat de rondleiding enkel in het Hongaars werd gegeven. Dit werd namelijk door veel mensen geschreven bij Tripadvisor. De rondleiding vind binnen plaats. Ze hebben er een soort klein museumpje van gemaakt. Voor ons was dit vooraf wat onduidelijk, zo hadden we zelf gehoopt dat we een soort tour door de grotten zouden krijgen. Dit was dus helaas niet het geval.

De rondleiding door het ‘museum’ was wel interessant, ondanks dat dit in het Hongaars werd gegeven. Overal hangen namelijk bordjes bij waar het uitgelegd wordt in het Duits en Engels. Je kunt dus eigenlijk de tentoonstelling bekijken op eigen tempo. Ook wordt er een korte film afgespeeld waar je naar kunt kijken. Helaas was deze niet ondertiteld in bijvoorbeeld het Engels, waardoor we er vrij weinig van begrepen. Een tip zou dus zijn om de film te laten ondertitelen. Verder was de tentoonstelling wel interessant om doorheen te lopen, maar niet mega groots.

Tapolca Lake Cave; de boottocht

Wanneer de rondleiding is afgelopen, wandel je via een paar trappen naar beneden. Vanuit daar kom je vrijwel direct in de grot terecht waar de boottocht plaatsvind. Gezien je ongeveer met 30 mensen tegelijk in een groep zit, kan het zijn dat je voor de bootjes een tijdje moet wachten. Na ongeveer 15 minuten konden wij het bootje instappen. Er is één peddel aanwezig, die is bedoeld voor de persoon die voorin zit. Ben je met zijn 2e? Dan moet de tweede persoon een rij naar achter in het midden zitten.

Het is goed om te weten dat er een camera in de grotten hangt. Deze maakt ongeveer een paar seconden nadat je wegvaart al een foto. Dit is dus vrij ver in het begin al. Deze foto kun je achteraf in de kiosk kopen. Zodra je de bootjes instapt kun je direct genieten van het prachtige kristalheldere water. Zelf vind ik dit altijd geweldig mooi om te zien en dus heb ik er veel foto’s van gemaakt. De boottocht duurt ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe snel je gaat. Zelf gingen wij vrij langzaam omdat we op veel plekken foto’s wilde maken. Dit was vaak gemakkelijk gezien in de grotten op verschillende plekken lampjes hangen.

Lake Cave Tapolca
Lake Cave

Claustrofobie

Wanneer je bij de recensies van de Lake Cave kijkt, zie je zo hier en daar een opmerking met ‘Niet bedoeld voor mensen met claustrofobie’. Zelf heb ik hier last van, en dus twijfelde ik enorm erg toen ik zowel de foto’s als de recensies zag. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om er tóch in te gaan en achteraf gezien ben ik daar blij mee. Op sommige momenten moest je uitkijken voor je hoofd en een klein beetje bukken. Voor hele lange mensen zal dit nog wel een stapje moeilijker zijn. Enkel de laatste paar meters richting het einde was heel smal. Hier kreeg ik het zelf wel even lastig, maar gelukkig was dit maar van korte duur. Iedereen kan in een andere mate last hebben van claustrofobie, dus ik kan zeker niet voor een ander beslissen. Mocht je er echt enorm veel last van hebben, dan raad ik de boottocht zeker af.

Onze mening over de Lake Cave

Zelf houd ik enorm veel van grotten en helder water en vind ik het dus helemaal geweldig als we hier met een bootje doorheen kunnen (behalve de smalle ruimtes). Daardoor vond ik het zeker de moeite waard, ondanks dat het maar een kleine 10 minuten was. De rondleiding ervoor was ook leerzaam, ondanks dat de gids enkel Hongaars praatte. Wanneer je de Lake Cave combineert met een rondje centrum, is het een leuk uitstapje wat je zeker moet maken. Is je accommodatie op korte afstand van Tapolca? Ook dan zou ik aanraden om er naar toe te gaan. Zelf hebben wij er 50 minuten voor moeten rijden en in combinatie met het centrum was dit erg leuk. Echter snap ik zeker dat mensen zeggen ‘het is niet de moeite waard om helemaal naar toe te rijden voor enkel een 10 minuten boottocht’.

Tapolca centrum

Nadat wij klaar waren met het boottochtje, liepen we richting het centrum. Het centrum bereik je vanaf de Lake Cave door 2 minuten te lopen, pluspunt dus! Het centrum kenmerkt zich aan het prachtige meer in het midden en zijn trap met street-art. Het is een mooie locatie als je nog wat vakantiefoto’s wilt schieten. Daarnaast is er een terras waar je letterlijk aan het water kunt zitten. Gezien wij nog meer op de planning hadden die dag, hebben we enkel een rondje om het meer gelopen. Ik durf dan ook niet te zeggen hoe groot het centrum van Tapolca precies is en of je er een hele dag mee kunt vullen. Ook zijn wij zelf niet heel veel souvenirwinkels tegengekomen, maar misschien komt dat simpelweg omdat we een té kleine ronde hebben gelopen. Ondanks dat we een kleine ronde hebben gelopen, vond ik het een prachtig plekje.

Tapolca centrum
Tapolca street art
Tapolca centrum

De kerk; Nagyboldogasszony-templom

Waar we wel nog zijn geweest, is de Nagyboldogasszony-templom kerk. Deze zie je al wanneer je rondom het meer staat. Het is erg mooi om te zien hoe de kerk samen met het klooster in het meer weerspiegelen. De Nagyboldogasszony-templom kerk kenmerkt zich aan zijn gele kleur.

Wij waren zoals gezegd, op 16 juli in Tapolca en konden bij de katholieke kerk naar binnen. Ik durf dan ook niet te zeggen of de kerk iedere dag geopend is. Grenzend aan de kerk bevind zich een klooster en een kleuterschool welke is gebouwd in 1872.

De kerk was erg mooi van binnen. Daarbij was er een aparte ruimte met diverse schilderijen. Zelf heb ik nog een kaarsje aangestoken en even later zijn we gegaan. Mocht je in Tapolca zijn, is het wat mij betreft wel leuk om even binnen te kijken.

Wat is jullie eerste indruk van dit prachtige stadje? Wij hebben er in ieder geval van genoten!

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.