...

Een maagverkleining op je 23e – Michelle Maas

Op een jonge leeftijd een maagverkleining ondergaan omdat je dusdanig ongelukkig bent, het is niet niks. Een vriendin van me (Michelle Maas) besloot dit op haar 23e te laten doen. Er zullen vast veel meer jongeren zijn die strugglen met hun gewicht. Soms zelfs in zulke maten dat ze geen uitweg meer weten gezien ze alles al hebben geprobeerd. In dit artikel wordt je meegenomen door Michelle in haar traject. Waarom is zij een maagverkleining ondergaan, heeft ze wel goed nagedacht over de risico’s en hoe heeft het haar mentaal veranderd? Je leest het hier.

Ik wil nogmaals benadrukken dat het gaat om Michelle haar persoonlijke ervaring. Mocht je echt inhoudelijke informatie willen, verwijzen we je graag door naar personen die hiervoor gestudeerd hebben.

Wie is Michelle?

Hi, ik ben Michelle. Ik ben momenteel 24 jaar oud en woon op mezelf in Rijen. Vanaf kleins af aan heb ik gehandbald, hier ben ik echter een tijdje geleden mee gestopt. Ik werk in de gehandicaptenzorg en vind het leuk om met vrienden af te spreken.

Op 27 september 2022 heb ik een maagverkleining ondergaan, mijn persoonlijke doel hiervan was om 55 kilo af te vallen. De maagverkleining heb ik gedaan bij Obesitas kliniek Bergen op Zoom Bravis. Ik neem je graag mee in mijn persoonlijke traject, lees je mee?

Maagverkleining before en after

Waarom heb je een maagverkleining laten doen?

Ik was erg ongelukkig met het gewicht wat ik had. Op een gegeven moment wordt dat zo erg, dat je er echt iets aan moet doen.

Ik heb veel geprobeerd, maar viel niet genoeg af. Beter gezegd gewoon niet, het was echt een jojo effect. Wat ik allemaal gedaan heb? Een crashdieet, sporten met- en zonder diëtiste, een gewoon dieet, koolhydraatarm dieet, 12 weken trajecten (sporten en begeleiding), infrarood cabine met diëtiste én een diëtiste vanuit de huisarts. Niks hiervan hielp, steeds wanneer er een kilo af was, kwam hij er ook weer bij. Het is dus echt niet dat ik van te voren niets geprobeerd heb. Ik was er juist voor om zelf af te vallen, helaas resulteerde dat niet in wat ik wilde.

Een maagverkleining was zo gezegd mijn laatste hoop. Wel heb ik gezien hoe het bij Mandy (mijn zus) uit heeft gepakt. Dit was voor mij de doorslaggever om het ook te doen. Eerst vond ik het gek om in een gezond lichaam te laten snijden, maar het is nu wel de beste keuze geweest.

Hoe heb je je georiënteerd op een maagverkleining?

Allereerst kende ik wel een aantal mensen die ook een maagverkleining hebben gedaan, zo bijvoorbeeld mijn zus. Daar heb ik vooraf ook wel veel aan gevraagd. Daarnaast vooral ook dingen opzoeken op het internet en navraag gedaan bij de huisarts. Ik was vooral op zoek naar de voor- en nadelen, en dan de nadruk op de nadelen natuurlijk.

Wat vond je ervan om deze nadelen te lezen?

Ja kijk, je hebt altijd wel ergens kans op. Na de operatie heb je bijvoorbeeld kans op een darmhernia of galblaas die eruit moet etc. Echter als je je niet laat opereren, of niet verder afvalt, heb je weer een grote kans op diabetes. Het is meer afwegen van de gezondheidsklachten. Voor mij waren deze heftiger op het moment dat ik geen operatie zou laten doen.

Uiteraard schrok ik wel even van de darmhernia, daar kun je namelijk zelfs een stoma van krijgen. Ik kende het van te voren ook niet, dus dat was wel even heftig. Ik heb daar ook wel meer van opgezocht, wat het is, hoe vaak het voorkomt etc.

Zou je andere mensen ook aanraden om dingen op te zoeken op internet?

Ja dat sowieso wel. Je krijgt tijdens de voorlichting wel te horen wat de eventuele risico’s zijn, maar dat is enkel ‘darmhernia’ en geen verdere uitleg erbij. Ik zou dus zeker aanraden om van te voren research te doen, zodat je weet waar je op moet letten.

Je bent ook lid van verschillende Facebookgroepen, welke zijn dit en zou je deze aanraden?

Vooraf aan de operatie ben ik lid geworden van verschillende Facebook groepen:

  • Maaltijdinspiratie (Puur voor mensen met een maagverkleining)
  • Bergen op Zoom (Waar ik zelf ben geopereerd, dus hier zitten enkel deelnemers in die daar ook zijn geopereerd)
  • Algemene groep voor mensen met een Gastric Bypass

Aan de ene kant zou ik het wel aanraden, aan de andere kant ook weer niet. Er wordt wel meer positiviteit geplaatst dan negatieve verhalen. Maar ik zie soms wel wat negatieve reacties voorbij komen. Dit is iets wat veel impact op je kan hebben. Ik zie dit vooral vaak voorbij komen bij posts over eten, bijvoorbeeld iemand zijn eetdagboek. Iedereen heeft een eigen hoeveelheid qua wat hij/zij op kan, en daar moet iedereen elkaar in respecteren vind ik.

Hoe zag de operatie er uit?

Met een maagverkleining heb je twee opties: Een Gastric bypass en een sleeve. Het grote verschil is dat bij een Gastric bypass een verbinding moet worden gemaakt met de dunne darm. Dit zorgt er voor dat een deel van de spijsvertering wordt overgeslagen en hierdoor minder voedingsstoffen worden opgenomen. Mocht je meer inhoudelijke informatie willen weten over de twee vormen, zou ik je adviseren om op ziekenhuis websites te kijken.

Mijn voorkeur ging uit naar de Gastric bypass. Ik heb namelijk al jarenlang flink last van maagzuur en bij de sleeve bleek dat je nog steeds veel last daarvan kan houden. Dit ligt aan het maagklepje, bij een sleeve laten ze die zitten.

Hoe lang heeft de operatie geduurd?

Als ik het goed heb, lag ik rond 08:15/08:30 op de operatietafel en om 10:00 was ik klaar. Ik denk dus ongeveer 1,5 uur, maar dat is dan echt met voorbereiden en afronden.

Maagverkleining operatie

Korte tijd na de operatie

Ik was eigenlijk helemaal niet gespannen, wat ik wel had verwacht. Ik heb heel de dag door geslapen. Iets wat ik wel nog weet is dat ik heel veel metingen heb gehad omdat mijn bloeddruk te laag was. Dan komen ze je temperatuur en je bloeddruk even een stuk of 8 keer opmeten zeg maar.

In de kliniek in Bergen op Zoom is het altijd dat je een nacht moet blijven, dat is om te monitoren. De dag na je operatie moet je namelijk voor het eerst eten, en dat moet nog terwijl je in het ziekenhuis bent. Op die manier kunnen ze kijken of het goed gaat en je niet misselijk wordt. Maar dit kan natuurlijk in ieder ziekenhuis anders zijn.

Had je pijn na de operatie?

Ik had niet echt pijn maar meer een beurs gevoel. Ik omschrijf het alsof er een vrachtwagen over me heen was gereden haha, maar echt pijn kan ik niet zeggen.

Hoe ervaarde je de tijd na je operatie?

Je mag natuurlijk 6 weken niet tillen of bukken, dat was wel lastig aangezien ik alleen op dag 1 en 2 een beurs gevoel heb gehad en daarna voelde ik eigenlijk vrij weinig. Voor mijn gevoel kon ik prima bukken en tillen, maar dat mag op zo’n moment echt niet. Dat is wel even wennen. Voor de rest ging het gewoon goed, ik heb veel gewandeld. Ook belangrijk zijn natuurlijk de trombosespuiten, die moest ik vier weken lang zetten.

Hoe zag jouw eetpatroon eruit kort na de operatie?

De eerste twee weken was het vloeibaar. Toen at ik denk ik over een dag 2x 200gram kuipjes kwark. Na die twee weken ben ik gaan opbouwen met luchtige crackers erbij. En daarna volgde de vis en roerbak ei. Vanuit daar ga je langzaam opbouwen naar écht eten.

Begeleiding gedurende het traject

Ik splits dit altijd in voor- en na de operatie. Ik zal beginnen met voor de operatie. Op 8 juni vorig jaar heb ik een afspraak gehad voor een screening. Dan praat je met een psycholoog, verpleegkundige, diëtiste en fysio. Je moet hen eigenlijk een beetje zien te ‘overtuigen’ van waarom jij een maagverkleining wilt. Zodra je groen licht krijgt van de chirurg, worden de afspraken ingepland. Mijn voortraject bestond uit:

  • 4x sporten
  • 2x diëtiste
  • 2x psycholoog

Na die afspraken heb ik weer groen licht gekregen, en kon ik geopereerd worden. Dit gebeurd wel pas wanneer je van iedereen goedkeuring hebt gekregen. Wel goed om te weten is dat het voortraject persoonlijk wordt afgestemd. Sommigen zullen misschien 10 keer bij een psycholoog moeten zitten, dat is heel afhankelijk van je eigen mentale gesteldheid.

Mijn begeleiding ná de operatie: Het eerste jaar na de operatie heb ik drie keer een afspraak met de chirurg en diëtiste. Daarna wordt het om het half jaar en vervolgens om het jaar. Dat gaat dan totaal vijf jaar zo door.

Hoe voel je je nu en wat is er voor jou veranderd?

Ik voel me goed! Mentaal voornamelijk een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Ik ben ook meer bezig met het aanpassen van mijn kleding. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van (zomer)jurkjes. Hetgeen wat ik nog wil proberen is een playsuit, maar ik weet niet hoe mijn lichaam daar in uitkomt te zien.

Op fysiek gebied natuurlijk het makkelijker kunnen bewegen, een betere conditie en veel minder zweten. Ik merk ook dat ik het leuker vind om te bewegen. Voorheen dacht ik wel eens: “Ugh moeten we weer heel de dag lopen en natuurlijk zweten, wat dat deed ik voorheen heel veel”. Maar nu gaat het allemaal veel makkelijker en vind ik het niet erg om langere stukken te lopen. Dat verschil merk ik wel heel goed.

Wat vind je van het vel wat je hebt overgehouden?

Ik vind het nog wel meevallen, eerlijk gezegd had ik het heftiger verwacht. Ik hoop wel dat het nog wat meer wegtrekt door te sporten. Het vel is wel aanwezig, maar het ‘hangt’ niet. Ook al mocht het nooit meer weggaan, is het prima zo. Ik weet waarom ik deze operatie heb gedaan en dit hoorde daarbij.

Op welke manier sport je momenteel?

Ik doe twee keer in de week krachttraining en cardio bij de fitness. Het is wel echt nog opbouwend. Tijdens de operatie is veel spiermassa mee afgevallen, doordat je te weinig eiwitten binnenkrijgt de eerste paar weken. Maar ik ben gewoon rustig lekker bezig.

Before
After

Wat zou je mensen mee willen geven die twijfelen over een maagverkleining?

Laat je goed voorlichten en doe vooral ook een screening. Op basis van de screening kun je bepalen of je wel of geen maagverkleining wilt laten doen. Je kunt altijd afhaken, het is vrijblijvend. Het belangrijkste is dat je achter je keuze staat.

Handtekening Michelle

Deel dit bericht

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.