Een leuke wandeling rond de Kaatsheuvelse ijsbaan

Een wandeling in een bosrijke omgeving, zelf kan ik hier enorm van genieten. Wat het extra leuk maakt, is dat mijn hondje Mila ook graag meegaat. We vinden het dan ook erg leuk om steeds nieuwe routes te ontdekken. De meeste routes in Kaatsheuvel hebben we ondertussen al wel gehad. In een vorig artikel namen we je mee naar een prachtige route in Kaatsheuvel; het keienspoor. Dit keer blijven we in Kaatsheuvel, en gaan we voor een wat kleinere ronde; een rondje om de Kaatsheuvelse ijsbaan. Ideaal voor mensen die er graag even uit willen, maar geen kilometers willen lopen. Mocht je wél kilometers willen lopen, kun je overigens deze ronde ook gemakkelijk uitbreiden! Welke uitbreidmogelijkheden er zijn, volgt nog in een ander artikel. Dit keer nemen we je mee naar de Kaatsheuvelse ijsbaan. Wat voor moois kom je er tegen, vooral nu in de herfst en is het gemakkelijk te bereiken? Je leest het hier.

Onderweg naar de Kaatsheuvelse ijsbaan

De Kaatsheuvelse ijsbaan is gemakkelijk te bereiken. Mocht je niet bekend zijn in Kaatsheuvel, zou ik adviseren om Google Maps te gebruiken. Je rijd in principe direct de parkeerplaats op. Er zijn vrij veel parkeerplekken aanwezig, maar onthoud wel dat het ook een enorm populaire plek is. Op een zonnige zaterdagmiddag heb je dus zeker kans dat de parkeerplaats vol is.

Vanaf de parkeerplaats wandel je in een paar stappen het bos in. Hier kom je gelijk drie verschillende routes tegen; een mountainbikeroute, ruiterpad en hondenloslooproute. Aangezien de mountainbikeroute grenst aan het wandelpad, is het verstandig om goed voor je uit te kijken. Mountainbikers fietsen soms namelijk enorm hard voorbij en daar wil je natuurlijk niet door geraakt worden. Voor een rondje Kaatsheuvelse ijsbaan is het van belang om nog een stukje rechtdoor te blijven lopen waarna je uitkomt op een open vlakte aan de rechterkant.

Parkeerplaats

Ontstaan van de ijsbaan

De Kaatsheuvelse ijsbaan heeft zijn naam verdient door de waterplas die zich in het midden bevind. Maar waarom dan ‘de ijsbaan’? Hiervoor moeten we een stukje terug in de tijd. In 1934 is de Kaatsheuvelse ijsbaan namelijk geopend. Deze is door de gemeente Loon op Zand ook echt gemaakt om de mensen tijdens economisch moeilijke jaren plezier te laten beleven in de winter. De waterplas is dus aangelegd met als doel dat hij in de winter kan functioneren als een ijsbaan. De eerste winter nadat de plas was aangelegd, stonden er ongeveer zo’n 4000 schaatsers op het ijs. Leuk toch? Helaas worden tegenwoordig de winters steeds minder koud, waardoor er steeds minder geschaatst kan worden. Mochten we toch nog een keer een ijskoude winter krijgen, neem dan vooral je schaatsen mee! Naast dat de waterplas in de winter functioneert als ijsbaan, is het buiten de winter een extraatje voor de dieren. Zo zie je bijvoorbeeld in de zomer veel eenden en vogels in de plas.

De waterplas nu

Momenteel is de waterplas gewoon een leuke toevoeging van de wandelroute. Zo kun je vanaf verschillende bankjes, uren naar het water staren. In combinatie met de verschillende bomen eromheen, zorgt het voor een mooi totaalplaatje. In de zomer zien we vaak veel honden zwemmen in het water. Helaas gebeurt dit nog té vaak, ondanks dat er bordjes aanwezig zijn met ‘Pas op, blauwalg‘. De blauwalg is in de zomermaanden ook extreem aanwezig, en vanaf een afstand al zichtbaar. Let er dus op dat je je hond in de zomer absoluut niet laat drinken of zwemmen in het water.

Kaatsheuvelse ijsbaan
Kaatsheuvelse ijsbaan
Kaatsheuvelse ijsbaan

De wandelroute

Zoals eerder gezegd, gaat het hier om een kleine route. Zo hebben wij deze een keer gelopen toen mijn hondje Mila nog een pup was. In dat geval, is het ver genoeg. Ondanks dat het maar een kleine route is, vind ik het wel altijd een van mijn favoriete routes. Simpelweg omdat je zowel stukjes langs bossen loopt, maar ook kunt genieten van het water. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt tijdens een herfstwandeling in oktober. Prachtig om onder andere verschillende paddenstoelen in het bos te spotten.

Het rondje wijst zich in principe vanzelf, je kunt weinig écht andere kanten op. Je begint bij de open vlakte, en loopt simpelweg een rondje om het water. Klein en simpel, maar toch erg leuk!

wandeling Kaatsheuvelse ijsbaan
Paddestoel
Kaatsheuvelse ijsbaan

Zitplekken bij de Kaatsheuvelse ijsbaan

Op twee verschillende plekken van deze ronde vind je bankjes. Het bankje op foto 1 en de bankjes op foto 3 horen bij elkaar en staan dan ook op dezelfde open vlakte. Je kunt hier uitrusten na een stukje wandelen óf gewoon lekker even genieten in het zonnetje als deze aanwezig is. De bankjes op foto 3 hebben ook een tafel in het midden. Je kunt dus ook gemakkelijk een lunch meenemen of er een picknick van maken. Gezellig toch?

Vaak met mooi weer spelen er enorm veel honden op de twee open vlaktes. Ze rennen achter elkaar aan of gaan het water in. Mocht je dus echt niet van honden houden, is het goed om te weten dat de kans enorm groot is dat je er hier veel tegenkomt. Zolang hun baasjes ze in bedwang houden, is er in principe niks aan de hand. Echter kun je maar beter alvast gewaarschuwd zijn.

Kaatsheuvelse ijsbaan
Herfst bank
Zitplek Kaatsheuvelse ijsbaan

Hebben jullie nog tips voor leuke wandelingen in en rondom Kaatsheuvel? We horen het graag!

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *