...

Een bezoek aan kasteel Szigliget

Szigliget, een dorp aan het Balatonmeer gelegen tussen Keszthely en Badascony. Het dorp is vooral populair onder toeristen vanwege zijn kasteelruïne. Wanneer je bezienswaardigheden rondom het Balatonmeer zoekt, kan dit dan ook zeker niet ontbreken. Op 12 juli zijn we aan het einde van de ochtend naar Szigliget gereden om de ruïne te gaan bezoeken. In dit artikel nemen we je mee naar het kasteel Szigliget, het prachtige uitzicht en geven we je onze eigen mening over deze toeristentrekker. Lees je mee?

De geschiedenis van kasteelruïne Szigliget

Leuk om te weten is dat dit dorpje zo’n 200 jaar geleden nog een eiland was. Toen het water wat gezakt was, hebben ze de noordzijde van het eiland met het vasteland verbonden. Hierdoor is Szigliget voortaan een schiereiland. Het kasteel van Szigliget is in de 13e eeuw gebouwd en in 1702 opgeblazen door de Habsburgers. In 1725 heeft men er een kerk naast gebouwd, waarvan momenteel ook enkel nog maar een ruïne van is overgebleven. Dit samen vormt de kasteelruïne van Szigliget.

Wanneer je de ruïne bezoekt, kom je ook nog veel geschiedenis tegen. Zo laten ze je bij sommige delen ín de ruïne waar zien hoe er vroeger geleefd werd in een kasteel. Dit laten ze zien door middel van oude voorwerpen of nagemaakte situaties met poppetjes. Het is dus niet alleen mooi maar ook leerzaam en interessant.

Binnenkant kasteel Szigliget
Binnenkant kasteel Szigliget

Prachtig uitzicht op kasteel Szigliget

Wanneer je online zoekt naar recensies van de kasteelruïne, geeft vrijwel iedereen aan dat het een steile maar korte klim naar boven is. Het is inderdaad geen hele lange weg en je klimt naar boven middels diverse trappen. Voor mensen die slecht ter been zijn of bijvoorbeeld kinderwagens is dit dus niet verstandig om te doen. Terwijl je naar boven klimt, heb je op ieder punt wel een ander mooi zicht op de ruïne (daarom staat nu heel mijn fotoalbum op mijn telefoon vol haha). Er zijn ook een paar rustpunten tijdens de klim, je hoeft dus niet in één keer naar boven te stormen.

Kasteel Szigliget
Kasteel Szigliget
kasteel Szigliget

Zodra je helemaal boven bent, heb je het mooiste uitzicht over het Balatonmeer, de heuvels en velden. Zelf kan ik altijd enorm genieten van zulke plekken waar je in de verte kunt zitten staren. Tevens is het natuurlijk ook een mooi fotoplekje. Bovenop de ruïne kun je nog een stuk lopen, waardoor je van meerdere kanten het uitzicht kunt bekijken. Extra loopruimte is ook wel nodig op momenten dat het wat drukker is. Ik vond de klim zeker waard voor wat je er voor terugkrijgt.

uitzicht kasteel Szigliget
kevin en esmee

Praktische informatie kasteel Szigliget

Voordat je een bezoekje brengt aan het kasteel, zijn er misschien een aantal praktische zaken die handig zijn om vooraf te weten. Zo moet je entree betalen om de klim te mogen voldoen. Dit was in juli 2022 zo’n 1000 huff per volwassenen. Daarnaast is het fijn om te weten dat onderaan het kasteel een restaurant zit waar je heerlijk kunt eten en drinken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf wat eten en drinken mee te nemen, maar de optie om daar te gaan zitten is er dus ook. Daarnaast is er bij het kasteel ook een soort pleintje waar kinderen onder andere kunnen boogschieten en waar je een souvenirtje kunt aanschaffen. Zelf hebben wij hier niet heel goed naar gekeken, dus ik durf niet te zeggen wat voor souvenirtjes het precies zijn.  

Parkeren bij het kasteel

Zelf vind ik het altijd fijn om vooraf te weten of ik kan parkeren rondom hetgeen wat ik wil bezoeken, in dit geval dus kasteel Szigliget. Allereerst heb je onderaan een grote parkeerplaats waar je gratis je auto kwijt kunt. Houdt er wel rekening mee dat je dan nog ongeveer 10 minuutjes via een stijle klim naar boven moet om überhaupt bij de start van het kasteel aan te komen.

Wijzelf zijn met de auto een stukje naar boven gereden, hier was namelijk ook nog een parkeerplaats. Deze is natuurlijk wel het snelste vol, dus je moet hier geluk hebben. Ook op deze parkeerplaats kon je gratis je auto kwijt, ideaal dus. Vanaf de bovenste parkeerplaats stond je binnen 3 minuten op het begin van de kasteelruïne.

parkeerplaats

Eindoordeel kasteel Szigliget

Als ik terugkijk naar deze dag ben ik meer dan blij dat we zijn gegaan. Het is mooi om de ruïne van de buitenkant te zien en daarbij is het uitzicht wat je bovenop krijgt prachtig. Voor mij was de klim niet heftig, echter snap ik dat hij voor sommige mensen wat aan de steile kant is. Wel denk ik dat de klim naar het kasteel voor iedereen die goed ter been is, goed te doen is. Mocht je in de buurt zitten van het Balatonmeer, dan is het zeker een aanrader. Zelf hebben wij ongeveer 30 minuten in de auto gezeten hiervoor en ook dat is de moeite waard. Je kunt er geen hele dag vertoeven, maar het is leuk voor een ochtend of middag. Mocht je nog twijfelen zou ik zeggen; zeker gaan!

Heb jij al wel eens een bezoekje gebracht aan kasteel Szigliget? Deel vooral jouw ervaring!

Handtekening Esmee
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.