...

3 tips om een vreemde taal te leren!

Bij de meeste opleidingen krijg je niet alleen te maken met Nederlands, maar vaak ook met vreemde talen zoals; Engels, Duits, Frans en Spaans. Dit kan voor sommige mensen best lastig zijn om te leren. Zo heb ik tijdens al mijn studies te maken gehad met Nederlands, Duits en Engels. Er werd tijdens mijn opleidingen een relatief hoog niveau Engels van mij verwacht, hier had ik soms moeite mee. Gelukkig heb ik alsnog al mijn diploma’s gehaald. Ben je op zoek naar een goede manier om een vreemde taal te leren of ben je benieuwd hoe ik me heb voorbereid op het leren van een vreemde taal? Lees hieronder dan de 3 manieren waarop ik altijd een vreemde taal leerde.

1. StudyGo

StudyGo (Voorheen WRTS) is een website die ik zelf heel lang gebruikt heb voor het leren van een vreemde taal. Op StudyGo kun je zelf woorden intypen en de vertaling ervan. Dit is erg handig als je een toets krijgt waarbij je letterlijk rijtjes woorden uit je hoofd moet leren. Ik zelf gebruikte het daarvoor ook op de middelbare school. Daarna gebruikte ik het programma vaak om voorbeeldzinnen of belangrijke woorden vaak te herhalen. StudyGo is in 2020 overgenomen en sinds dien biedt het veel meer mogelijkheden om ook andere vakken te leren zoals biologie en economie. Sommigen functies op StudyGo kunnen nog gratis gebruikt worden, andere zijn tegen betaling. Ik heb het van mijn middelbare school tot aan mijn HBO gebruikt om een vreemde taal te leren en van die functie kun je nog steeds gebruik maken. Dus zeker een aanrader. StudyGo is tegenwoordig ook te downloaden als applicatie waardoor je ook onderweg kan leren.

Logo van StudyGo

Leer opties in StudyGo

Wanneer je een lijst hebt gemaakt kun beginnen met leren van de door jouw ingegeven woorden/zinnen. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Leren – hierbij krijg je 2 woorden te zien met vertaling. Daarna krijg je meerkeuze om het goede antwoord uit te kiezen.
  • Dictee – bij dictee hoor je welk woord je als antwoord moet ingeven.
  • Toets – bij toets krijg je het woord te zien en moet je meteen een open antwoord ingeven.
  • Hints – het woord zegt het al, hier kun je op verschillende manieren hints krijgen, die je helpen bij het geven van het juiste antwoord.
  • Spelling – je ziet een woord voor een bepaalde tijd, daarna verdwijnt het woord en moet je het woord wat je gezien hebt als antwoord geven.
  • In gedachten (WRTS plus/premium)
  • Meerkeuze (WRTS plus/premium)

Ik heb de app alleen gebruikt voor deze functies, maar toen ik net weer even de website bezocht zag ik dat er veel meer opties zijn. Je kunt voortaan samenvattingen, woordjes leren, oefentoetsen, uitlegvideo’s en Quizzen. Ik zelf ken alleen het woordjes leren, maar als je over de andere dingen meer te weten wil komen kun je natuurlijk altijd de website raadplegen.

2. Duolingo

Duolingo - beeldbank

Ik ken Duolingo als applicatie op mijn telefoon om een taal te leren, maar Duolingo is ook te gebruiken via de browser op een laptop. Toen ik op het HBO mijn Engels in het algemeen wat wilde bijspijkeren, had ik niet zo veel aan WRTS omdat je daarbij zelf je lijsten moet maken. Dus was ik op zoek naar een alternatief. Ik werd op de applicatie Duolingo gewezen. Dit was voor mij ideaal omdat ik overal en op ieder moment kon leren. Ook waren het gratis lessen die meer aanvoelen als het spelen van een spel dan een lesboek waaruit je leert. Maar Duolingo is niet alleen een spelletje. Het is gebaseerd op een methode waarvan is bewezen dat het kennisbehoud op lange termijn bevordert en is afgestemd op een internationale standaard.

Je gaat langs verschillende onderwerpen en steeds wanneer je een onderwerp beheerst en voldoende sterren hebt gehaald, kun je door naar het volgende thema. Tijdens het oefenen heb je een aantal levens die om de zoveel tijd worden bijgevuld. Dit vond ik zelf erg vervelend omdat je tijdens het oefenen natuurlijk fouten maakt, maar als je er teveel maakt je niet meer verder kan oefenen. Erg jammer. Maar daarvoor hebben ze een betaalde oplossing namelijk: Super Duolingo. Dit is wel de reden dat ik uiteindelijk de applicatie van mijn telefoon heb verwijderd, maar het heeft mij zeker geholpen om te leren voor mijn tentamen!

3. Films kijken

Een vreemde taal kun je vaak niet binnen een week leren, maar moet je bijhouden over een bepaalde periode. Ik ben zelf ook een student geweest die binnen een week volledig Engels wilde spreken en schrijven, maar dat is toch wel erg lastig. Daarom is een goed advies om alvast op tijd te beginnen! Dit hoeft niet altijd bewust maar je kan ook door kleine veranderingen al veel op steken van een vreemde taal. Zo kun je bijvoorbeeld een Engels gesproken film kijken zonder ondertiteling. Je bent dan misschien niet actief bezig met Engels maar je steekt er zeker wat van op. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor mooie films? In dit artikel hebben wij een top 5 gemaakt van beste waargebeurde films. Er zijn ook nog andere dingen die je kunt oppakken zoals: YouTube filmpjes kijken, Engels kanaal op Twitch bekijken, op Spotify een podcast luisteren of zelf veel Engels praten met je ouders of vrienden. Natuurlijk is het ook goed om zelf te blijven oefenen door bijvoorbeeld een oefentoets of oefenopdracht van je school te maken en daarop feedback te krijgen.

Mij hebben bovenstaande 3 tips me vanaf mijn middelbare school tot aan mijn HBO geholpen met vreemde talen. Hopelijk heb ik jou ook kunnen helpen met mijn tips. Heb jij nog andere manieren om een vreemde taal te leren? Deel ze hieronder in de reacties zodat we van elkaar ideeën op doen op welke manier je het beste een vreemde taal leert.

Handtekening Kevin
Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.